80 трактора влизат в София, 600 остават на входа

Протестите срещу внос на храни от Украйна се разрастват

Фермерите посрещнаха земеделския министър с разлято мляко

Поискаха му оставката

Точно 80 трактора влизат между 5 и 7 часа утре призори по улиците на София. Клоната ще се подреди на булевард “Тодор Александров” и ще остане там през целия ден. Другите още близо 600 машини, пристигнали днес в ожънатите ниви край Долни Богров, остават в пълна готовност. Такова е споразумението със Столична община и МВР на представителите на фермерите, протестиращи срещу разрешения внос на храни от Украйна.

По обед при фермерите отиде земеделският министър Кирил Вътев, а към 16,30 ч започна тяхната среща с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев. До редакционното приключване на броя резултат от преговорите с правителството нямаше.

Утре се очакват блокади на движението на още няколко възлови места в страната - на Петолъчката в Ямболско, на подходи към Дунав мост край Русенско, и към Дунав мост 2 във Видинско и Монтанско в на отсечки, в Прохода на републиката и на пътя Хасково-Пловдив.

Срещата с Вътев на полето край Долни Богров не постигна нищо. Министърът бе посрещнат с разлято мляко и разсипани щайги с малини, за да види какво се случва с истинската българска продукция, след като от Украйна идва сухо мляко и малини на дъмпингови цени.

“С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки се бори да произвежда и да получи заслуженото," каза Вътев, но беше освиркан, чуха се и викове: “Оставка”.

“Имате пет искания, отправени от всички вас. Решенията, които са възможни веднага, са взети. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва заедно да определим исканията си за количествата, които да допуснем”, заяви министърът. И допълни, че са осигурени 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда.

“По помощта de minimis има остатък, който се разработва, за да може да бъде пусната и да бъдат платени парите след подаване на заявления”, обеща още Вътев, но хората му отговориха, че не са терористи и не са дошли за пари, а за да защитят своя труд и българската продукция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България