80 хил. лв. глоби за къщата на Гешов

Сградата -паметник на културата може да рухне

80 хил. лв. са наложените глоби за къщата на видния политик Иван Евстатиев Гешов на ул. "Патриарх Евтимий" 7 в София, съобщиха пред „Труд“ от Столичната община.

Сградата- паметник на културата от местно значение е опасна и може да рухне, сигнализира кметът на район Средец Мария Ачкова. Планът, одобрен през 2004 г. предвижда застрояване на хотел, със запазване само на фасадата на сградата към бул. „Патриарх Евтимий“. Заповедта е одобрена от тогавашния главен архитект на София Стоян Янев.

През 2014 г. е дадено предписание за консервация и реставрация. „През 2016 г. дирекция „Общински строителен контрол“ е издала предписание на собствениците за незабавно предприемане на мерки за обезопасяване на сградата“, съобщиха от общината. На собствениците са наложени 80 хил. лв. глоби. От тях те са платили 10 хил. лв. през 2013 г., а 20 хил. лв., наложени през 2015 г. са обжалвали пред Софийски районен съд.

Глоба от 50 хил. лв. им е наложена през 2018 г., обжалвана е пред СРС и е намалена на 20 хил. лв. Общината обжалва това решение и делото е насрочено за март. „До момента под внимание е взето само писмото ми до „Метрополитен” ЕАД, в което изисквам при започването на строителството на трасето на третия лъч на метрото, да се предвидят допълнителни мерки за осигуряване безопасността на преминаващите граждани по предвидената пешеходна площ към сградата, както и всички необходими мерки за запазване на сградата при последващата експлоатация на метрото“, пише Ачкова във Фейсбук. „Никакви действия не са предприети и от собствениците на имота, въпреки че констатациите на Комисията по установяване състоянието на всички сгради попадащи в зоната на влияние на строителството на тунела и метростанциите са, че „ къщата е изоставена, опасна и застрашена от срутване”. Писмата ми, в които напомням, че сградата е недвижима културна ценност и трябва да бъде опазвана, съхранявана, да я поддържат в добро състояние и да я предпазват от увреждане и разрушение, останаха без ответна реакция“, пише Ачкова.

Тя съобщи и, че собствениците искат да премахнат 13 опасни дървета в двора на сградата. „Преди дни в район „Средец” бе представено искане от собствениците да им бъде издадено разрешение за премахването на сухи, опасни и болни дървета и храсти в двора на имота им на бул. „Патриарх Евтимий” 7. След проверка на място нашите експерти установиха, че е наложително премахването на 13 опасни и сухи дървета, за което сме уведомили Постоянната комисия по опазване на околната среда“, съобщи Ачкова.

Председателят на общинската екокомисия в СОС Лорита Радева обаче, отрече Ачкова да е сигнализирала за дърветата. „С огорчение разбирам, че в свой пост кметът на район „Средец“ г-жа Мария Ачкова твърди, че е изпратила до Комисията по околна среда на СОС уведомление с искане за становище за премахване на 13 сухи и опасни дървета в двора на имот на бул. „Патриарх Евтимий” №7. Проверката ми на всички постъпили документи и писма от 01 ноември 2018 г. до настоящия момент показа, че такова уведомление към Комисията няма“, написа Радева на свой ред във Фейсбук.

Коментари

Задължително поле