Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление

Конференцията за климата в Мадрид приключи без резултат

Бижу на Неделев и шеста поредна победа на „Ботев“ (Пд)

Румен Петков, лидер на АБВ: Има тежък дефект в Изборния кодекс

Най-добрата кола за жени е японска Mazda 3 е любимката на дамите с шофьорска книжка

За новото дередже на „Под игото” Мунчо да стане министър на образованието...

Заради затоплянето на климата: Българската ябълка става розова Ще отглеждаме сортове грозде от Южна Италия

Девет строители и инженери са арестувани заради земетресението в Албания

Броят на личните лекари е намалял почти наполовина за 20 години

Масов гроб с 50 тела откриха в Мексико

Водещ приоритет на правителството на Борис Джонсън е напускането на ЕС на 31 януари

Петя Аврамова: 1,6 млрд. лева са осигурени за обновяването на 39 български града

НФСБ с нов областен координатор в Бургас

Доживотен затвор за грък, убил българка на остров Крит

Студентите по медицина ще изучат израелско ноу хау за хемодиализата

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

За десета поредна година в Монтана ще се проведе националният фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. В края на седмицата в Младежкия дом на областния град ще се съберат близо 800 певци, танцьори и музиканти от 21 населени места в България, сред които София, Видин, Пловдив, Враца, Мездра, Тетевен, Пордим, Благоевград Плевен, Асеновград и Ловеч. За първи път в конкурсната програма ще се включат и представители от Русе, Търговище, Елин Пелин и Дупница.

Изпълнителите ще премерят сили в разделите „Народно пеене”, „Хореография” и „Инструменталисти”. Таланта и майсторството на участниците в конкурса ще оценява жури от изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти и хореографи, сред които са проф. Светла Станилова от АМТИИ – Пловдив, ас. д-р Валери Димчев от ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, и Красимир Кондов – главен художествен ръководител на Северняшки ансамбъл – Плевен.

Десетото юбилейно издание на „Напеви от Северозапада” ще бъде открито на 27 април с изявите на младите таланти в раздел „Народно пеене”. След приключването на конкурсната програма домакините са подготвили концерт на носителите на най-голямата награда в конкурса – Приза на кмета на Община Монтана, от предходните години и на народния певец от Видин Любен Захариев – един от популярните съвременни народни изпълнители от северозападания регион. Следващия ден след изпълненията на участниците ще бъде представен филм за Монтана и културните събития в града край Огоста. Съпътстващи изяви в рамките на фолклорния конкурс са етнографска изложба от Исторически музей – Чипровци, подредена в Младежкия дом, битов кът на Исторически музей – Монтана, базар на занаятите и изложба на снимки от всички минали издания на конкурса.

Десетият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” е под патронажа на кмета на Монтана Златко Живков и се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки Северозапад” и Школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява с подкрепата на Община Монтана и спонсорството на фирми и организации от региона, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.