800 000 лева за жълти павета дава Ахтопол

Най-голямата инвестиция за последните 30 години

Местни хора събират подписи - не искат нов площад, а да се решат инфраструктурните проблеми

Ахтопол да стане малката София, като се реконструира площадът на града с жълти павета, подобни на тези в столицата. Срещу предложението на Общината, за което ще бъдат похарчени близо един милион лева, застават част от местните жители. Те искат сумата да се използва за решаването на наболелите проблеми на града.

“От общинския бюджет са заделени 800 000 лева. Средствата ги имаме и започнахме обществени обсъждания. Центърът на града ни трябва да се обнови. Така дойде и предложението, което хората сами дадоха, по време на едно от събиранията”, заяви пред “Труд” кметът на града Станислав Димитров.

В същото време част от местните хора твърдят, че обсъждания не е имало преди 1 ноември, когато проектът е бил обявен. Те вече са внесли възражение в Общината и са започнали подписка срещу предложението є, защото смятат проекта за нов площад за нефункционален.

Инициативата им е подкрепена за два дни от 146 души, при възрастно население от 800. Подписалите се възразяват срещу изразходването на огромната сума от бюджета, която е банков кредит и е най-голямата инвестиция за Ахтопол в последните 30 години, за подновяване пространството в центъра, което значително ще намали зелените площи. Вместо това хората искат изграждането на канализационна система, асфалтиране на улиците, завършване на крайбрежната алея, Историческия музей, и др.

От градската управа твърдят, че ахтополчани били категорични, че не искат център с мрамор и гранит - щели да приличат на всички останали. Затова прегърнали идеята за “малката София”. Проектът още е само идеен, увери кметът Димитров.

Коментари

Задължително поле