8000 лв. обезщетение за счупена ръка

Снимка: Архив

Предлагат минимален праг на изплащаните суми за нараняване

Вземат предвид възраст и доходи

За наранявания при катастрофа трябва да се сложи минимален размер на изплащаните обезщетения на пострадалите като например за счупена ръка сумата може да е 8000 лв. Това каза за “Труд” Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАПК). Но ако се е наложила операция, поставяне на имплант или по-дълго лечение сумата трябва да е по-голяма, продължи той. На Гаранционния фонд е възложено да разработи методика за определяне на обезщетенията при катастрофа, а от БАПК настояват да бъдат включени в обсъждането за да се подготви един работещ модел.

За нараняване при катастрофа може да се плати обезщетение за причинени болка и страдание на пострадалия, за пропуснати ползи за времето, през което той не може да работи, както и за направените медицински разноски. Минималният праг от 8-10 хил. лв. трябва да е само за причинените болка и страдание, обясни Владимир Тодоров. Според него максимален размер на обезщетението не трябва да има. Към сумата за причинена болка трябва да се прибавят обезщетенията за пропуснати ползи и за направеното лечение.

Целта на методиката за обезщетенията е застрахователите и съдът да имат обща база, въз основа на която да определят сумите за пострадалите. В момента такива правила няма и при смърт в катастрофа почти винаги се стига до съд за да бъде определено обезщетението. Няма обаче разписани правила, на базата на които съдът да мотивира решението си.

В методиката за определяне на обезщетенията първо трябва да бъдат посочени видовете наранявания, коментира Владимир Тодоров. Като при смъртен случай за размера на обезщетението трябва да се взимат предвид възрастта на загиналия в катастрофа, получаваните от него доходи и семейното му положение - броят на наследниците.

В момента при смърт в катастрофа роднините на загиналия имат право на обезщетение за претърпените от тях имуществени и неимуществени вреди. За по-далечните близки и роднини обаче, като братовчеди и лели, които са били в трайна и дълбока емоционална връзка с починалия, беше поставен лимит на обезщетението за причинени болка и страдание в размер до 5000 лв. За близките роднини като съпруг, дете или родител максимален праг на обезщетението няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес