Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Възрастен мъж от Козлодуй загина след пожар в дома му

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Без Владо Карамазов в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева се забърква в любовна драма

Автобусът на годината e хибриден Mercedes Citaro спечели конкурс

Един мъж е починал, а други петима са пострадали при сбиване в центъра на Кюстендил

Тежко е състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили

Най-малко 8 души загинаха и над 50 бяха ранени при пожар в квартал в Бангладеш

САЩ търсят европейско присъствие в Североизточна Сирия

Дерайлиралият в Пловдив влак е изправен и ще напусне гарата

Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

81-годишен студент идва от Лондон за изпити в София

Той е на 81 години. Живее в Лондон, но често се връща в България за очни занятия, изпити, подготовка на курсови работи, предстои му защита на дипломен проект.

0402Последен семестър в магистърска програма „Международна журналистика” в СУ, Петър още на първа среща впечатлява колеги и преподаватели с ентусиазма си, с желанието си да се образова и развива. Всеки може би ще си зададе въпроса: „Защо му е притрябвало на тези години да учи?”.

В средата на януари Петър се подготвя за изпитна сесия, търси материали и пише курсови разработки. В момента се намира в Лондон и радостно отбелязва, че там температурата е 8 градуса и няма такъв сняг като в България.

„Да следвам отново след 40 години е лично предизвикателство“, коментира пред „Труд“ студентът.

Петър е роден в София през 1936 г. Баща му е бил електоринженер, а майка му домакиня. Откакто се е споминала съпругата му, живее в Англия при своя син. Всеки ден ходи на училище, на курсове по английски език, както и когато е в България.

Също като своя баща е завършил електроинженерство, после икономика на промишлеността, после търговия. За последно е бил студент преди повече от 40 години.

0405
Междучасие след урок по английски език в Лондон

Петър владее френски, руски, немски, английски. Справя се говоримо с полски, чешки и сръбски. През живота си е работил в сферата на транспортното машиностроене и в лизингова компания. Професионалната му кариера започва от най-ниското стъпало и стига до директор на фирма. Има златен „Орден на труда” и званието „Отличник” в машиностроенето и външната търговия. Обича да работи с компютър, но без да навлиза в сложни процеси.

През 2015 г. се записва да следва международна журналистика по две причини:

Първата – да види как ще се справи на тази възраст с този отдавна заинтересувал го предмет.

„Отново да предизвикам себе си и моя мозък“, е втората причина, която споменава Петър.

„Трябва да отбележа,че това мое следване ми даде допълнителни знания и информация за международната обстановка. Показа ми, че винаги можеш да научиш нещо ново, че трябва да поддържаш това, което вече знаеш, да осмисляш преживяното вече и да си дадеш по-ясна представа на къде върви света. Естествено, че по време на обучението трябваше да работя с по-нова техника, нови методи на работа, но това не бе пречка. Човек може всичко стига да го разбере, да го иска силно. Понеже сега е моментът да подготвям дипломна работа, изборът ми ще бъде между карикатурата в международната журналистика или международно право, ако не ми дойде нещо друго наум, разбира се“.

След като приключи магистърската си програма, Петър обмисля идеята за докторантура.

Той споделя, че колегите му имат добро отношение към него и го приемат като равен с тях. „Не мога да отмина и факта ,че за да е успешно едно следване много важен фактор са преподавателите. Те могат да те накарат да заобичаш предмета или не. За моя радост в дадения случай всички бяха много ерудирани и позитивно настроени както и знаещи такива.“

16111606_10154936577632248_1560106885_n
Петър на почивка в Болоня, Италия

Възрастта не е пречка, ако искаш да учиш – учи, съветва Петър.

„Няма значение на колко години си, ако искаш да учиш. Важно е как се чувстваш, каква цел си поставяш. Трябва да се заемеш сериозно, да действаш отговорно. Младите хора трябва да знаят, че да учиш не е задължение – това е възможност да разшириш знанията си, компетенциите си. Получаваш увереност в себе си, имаш значимост. Може успоредно да работиш и да учиш. Когато искаш – може! Прецени кое те влече и се захващай! Бъди упорит до край! Не спирай по средата! Аз никога не се отказвам, когато се захвана с нещо. И накрая всичко, което си правил като тийнейджър или в по млада възраст, можеш да го правиш и по-късно. Стига да си силен характер и с воля. Е, може би не всичко, но почти всичко, което е свързано с интелектуалното ти развитие, ума и жизнеността на духа.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Поздравления за Господина, най-добри пожелания за здраве и успех във всички следващи стъпки! Поздравления и на Труд и Авторката за начина на поднасяне на поучителната новина! Пожелавам на младите читатели, а и на всички сънародници да видят посланието и примера на Петър!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.