Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Славчо Атанасов: Последните 20 години по стадионите се получиха много неприятни неща

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони (обзор) Депутати, катаджии и чиновници изслушаха куп забележките от експерти

Държавният дълг се понижи до 25% от БВП

Общинари събират пари за главния архитект на София Симеон Славчев: Бих призовал цялото общество да се включи в тази морална битка

Димитър Делчев: В момента дясното не може да се обедини

8248 души във Великотърновска област пият замърсена с нитрати вода

Снимка: Архив

Жители на 13 селища във Великотърновска област системно са пили вода с повишено съдържание на нитрати. Това показва обобщената информация за резултатите от мониторинга, извършен от РЗИ – Велико Търново през 2017 година.

Системни и трайни отклонения по показател нитрати (над 50 мг/л) са установени в питейната течност на селища от региона, водоснабдявани от 13 малки зони.

“Замърсена с нитрати вода пият 3,37% или 8248 души от жителите на областта. Спрямо предходните 2016 г. и 2015 г. относителният дял на населението от региона, консумиращо замърсена с нитрати вода се запазва почти същия – съответно 3,75% и 3,3%, а спрямо периода 2012 г. – 2014 г. – намалява (2012 г. – 3,94%, 2013 г. – 4% и 2014 г. – 4%)”, сочат изнесените данни от здравната инспекция в старата столица.

Застрашени от замърсяване с нитрати със съдържание между 35 и 50 мг/л са питейните води в 24 селища, с население 12 923 души, които са 5,27 % от населението на областта. Тези населени места се снабдяват с питейна вода от 19 малки зони на водоподаване.

“През 2018 г. РЗИ – Велико Търново ще извършва системно наблюдение на съдържанието на нитрати в питейната вода на 24 населени места от областта, получаващи питейна вода със съдържание на нитрати над 35 мг/л.

Повишеното съдържание на нитрати в питейните води може да причини различна по степен кислородна недостатъчност, като най-тежката проява е кърмаческата водно-нитратна метхемоглобинемия”,казват от РЗИ.
Децата до 1-годишна възраст, бременните жени и хората, претърпели тежки оперативни интервенции на стомашно-чревния тракт, се препоръчва да използват за пиене бутилирана вода.

Наднорменото съдържание на нитрати в питейната вода най-често е резултат от прекомерното и неправилно торене на почвата с органични и минерални торове във водосборната област на плитки подземни водоизточници, използвани за питейно водоснабдяване. Други източници на нитратно замърсяване на подземните питейни води са отпадните води от животновъдни стопанства, неорганизирани сметища, населени места без изградена канализация.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Или уран,или манган,или нитрати и нитрити. Все нещо боклучесто се пие в тая пропаднала и ограбена страна.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.