8248 души във Великотърновска област пият замърсена с нитрати вода

Снимка: Архив

Жители на 13 селища във Великотърновска област системно са пили вода с повишено съдържание на нитрати. Това показва обобщената информация за резултатите от мониторинга, извършен от РЗИ – Велико Търново през 2017 година.

Системни и трайни отклонения по показател нитрати (над 50 мг/л) са установени в питейната течност на селища от региона, водоснабдявани от 13 малки зони.

"Замърсена с нитрати вода пият 3,37% или 8248 души от жителите на областта. Спрямо предходните 2016 г. и 2015 г. относителният дял на населението от региона, консумиращо замърсена с нитрати вода се запазва почти същия – съответно 3,75% и 3,3%, а спрямо периода 2012 г. – 2014 г. – намалява (2012 г. – 3,94%, 2013 г. – 4% и 2014 г. – 4%)", сочат изнесените данни от здравната инспекция в старата столица.

Застрашени от замърсяване с нитрати със съдържание между 35 и 50 мг/л са питейните води в 24 селища, с население 12 923 души, които са 5,27 % от населението на областта. Тези населени места се снабдяват с питейна вода от 19 малки зони на водоподаване.

"През 2018 г. РЗИ – Велико Търново ще извършва системно наблюдение на съдържанието на нитрати в питейната вода на 24 населени места от областта, получаващи питейна вода със съдържание на нитрати над 35 мг/л.

Повишеното съдържание на нитрати в питейните води може да причини различна по степен кислородна недостатъчност, като най-тежката проява е кърмаческата водно-нитратна метхемоглобинемия",казват от РЗИ.

Децата до 1-годишна възраст, бременните жени и хората, претърпели тежки оперативни интервенции на стомашно-чревния тракт, се препоръчва да използват за пиене бутилирана вода.

Наднорменото съдържание на нитрати в питейната вода най-често е резултат от прекомерното и неправилно торене на почвата с органични и минерални торове във водосборната област на плитки подземни водоизточници, използвани за питейно водоснабдяване. Други източници на нитратно замърсяване на подземните питейни води са отпадните води от животновъдни стопанства, неорганизирани сметища, населени места без изградена канализация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България