8,3 млн. лева влизат в община Лом

пари

Проекти на обща стойност 8 331 835 лева ще изпълняват малки и средни фирми, фермери, неправителствени организации, училища, читалища и институции в община Лом след като бе одобрена подготвената от граждани и експерти Стратегия за Водено от общностите местно развитие. Документът бе изработен от Местна инициативна група /МИГ/ и Община Лом, а инициативите в него ще бъдат финансирани от Държавен фонд „Земеделие“и Министерството на земеделието и храните.

„Най-доброто в този съвместен проект на гражданския сектор, бизнеса и Община Лом е, че той дава възможност на фирмите, на неправителствени организации, на земеделски производители, на образователни и културни институции на територията на цялата община, да проявят икономическа активност и да реализират своите идеи“ , заяви кметът Пенка Пенкова.

Необходимите над 8,3 млн. лева се осигуряват от шест оперативни програми. Само по програмата „Развитие на селските райони“ финансовият ресурс за земеделски производители, микро фирми, както и за изграждането на инфраструктура на територията на крайдунавската община е в размер на 2 933 700 лв..

По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ могат да бъдат усвоени от местните малки и средни предприятия 1 955 800 лв. По Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ ще се финансират проекти за младежка заетост и социални услуги на обща стойност 1 486 408 лв. За образователни проекти и за интеграция на уязвими и малцинствени групи по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ пък са осигурени 977 915 лв.

Стратегията предвижда и 195 580 лв. за проучване, развитие и популяризиране на културното, историческото и природното наследство и бит на територията на община Лом. До два месеца предстои да бъдат обявени и процедурите за изпълнение на проектите, които ще се реализират през следващите две години, съобщиха от местната управа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони