83% от българите искат искрено и недвусмислено приятелство с Македония

70% вярват, че трябва да помагаме на Скопие за НАТО и ЕС

Политиката на България към Македония трябва да е приятелска и добросъседска, а страната ни недвусмислено да подкрепя присъединяването на Скопие към евроатлантическите структури. Това показват данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“.

Българите недвусмислено искат приятелски и добросъседски отношения с Македония. Това мнение изразяват 83% от всички анкетирани, докато само 5% смятат, че политиката на София спрямо Скопие трябва да е остра и дистанцирана.

Тези нагласи се потвърждават косвено и при оценката на подписания на 1-ви август тази година договор за добросъседство между двете държави. Близо 70% от всички български граждани гледат положително на подписания договор за добросъседство, а само 3% изразяват отрицателно мнение.

Видима е и подкрепата на българите за присъединяването на югоизточната ни съседка към евроатлантическите структури.

70% от всички анкетирани са на мнение, че България трябва да помага на Македония по пътя й към присъединяването й към Европейския съюз и само 14% са на обратното мнение.

Резултатите от проучването сочат изключително високи стойности на съгласие (над 90%) с твърдения свързани с общите исторически корени, културно-историческото наследство, както и със защитата на самоопределящите се като българи в Македония. Това недвусмислено говори за усещането на хората за силна близост между двата народа.

Само 5% пък са на мнение, че решението на комунистическия режим за налагане на македонския език и идентичност в Пиринска Македония в първите години на комунизма е правилно решение. Прави впечатление обаче високият процент (42%) от хората, които не знаят или не могат да преценят, което по-скоро издава слаба запознатост с историческите факти около този процес.

Данни за изследването

Реализация: Изследователски център „Тренд“

Възложител: Андрей Ковачев, член на Европейския парламент

Размер на извадка: 1005 ефективни интервюта на възраст 18+

Представителност: За пълнолетното население на страната

Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“

Период на провеждане: 18.10-26.10.2017 г.

Размер на статистическата грешка: ±3%

Коментари

Задължително поле