На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

9 години затвор за убиеца на селски кмет

Снимка: Архив

Деветнадесет години „Лишаване от свобода“ постанови Върховният касационен съд за подсъдимия Николай Николов, умъртвил умишлено бившия кмет на с. Михайлово, община Хайредин.

През 2001 г. подсъдимият Николов бил осъден на десет години затвор при първоначален „строг“ режим на изтърпяване за извършен от него опит да умъртви длъжностно лице – кмета на с. Михайлово Цветко Барашки, по повод изпълнение на службата му. През 2008 г. с Определение на съда той бил предсрочно освободен от изтърпяване на остатъка на наложеното наказание „Лишаване от свобода“, информират от прокуратурата.

Четиридесет и пет годишният Николов, по прякор „Лудия“, живеел сам в дома си в с. Михайлово. Той бил трайно безработен, но от време на време се занимавал с различна селскостопанска дейност, с която изкарвал средства за препитание. Сред съселяните си бил известен с това, че е необщителен, лесно избухлив и заядлив. През 1997 г. бил хоспитализиран в Психиатричния диспансер във Враца с диагноза психопатия – тежка степен на асоциално поведение.

Подсъдимият имал стара вражда с бившия дългогодишен кмет на селото Цветко Барашки. Тази вражда, макар и без логично обяснение, основано на конкретни факти, била породена от убедеността на обвиняемия, че кметът е виновен за това, че му измират животни, че му пречи да си намери работа и първоначалното й проявление намерило изява в опита му за убийство на Барашки през 2001г.

След изтърпяване на наказанието, желанието за мъст у Николов се засилило още повече. Той обвинявал Барашки за всичките си несгоди, поради което решил, че същия заслужава смърт, като се заканвал пред свои съселяни, че „ще го ликвидира“.

Сутринта на 16.09.2014 г. Николов прескочил оградата на двора на къщата на Барашки и се скрил в нишата, водеща към мазето. Той знаел, че бившият кмет е сам, тъй като съпругата му била в чужбина. Междувременно стопанинът нахранил животните, които отглеждал в двора и се отправил към чешмата, където започнал да налива вода. В този момент и при шума от пуснатата вода, Николов излязъл от укритието си и се приближил в гръб към него, като държал в двете си ръце предварително подготвен сезал с дължина около 70 сантиметра. Той бързо прехвърлил връвта през главата на Барашки и започнал да я дърпа силно, преплитайки я под формата на буквата Х зад врата му, докато пострадалият, който безуспешно се опитавал да се извърти, накрая залитнал и се строполил по очи на площадката. Николов изтеглил сезала, прибрал го и бързо се отправил към дома си, като по пътя бил забелязан от няколко съселяни.

Към края на деня тялото на Барашки било открито от съседите му. Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза установила механична асфикция – загърляне, довела до остра дихателна и сърдечно съдова надостатъчност.

В хода на досъдебното производство заключението от изготвената психолого-психиатрична експертиза на подсъдимия Николов сочи, че към момента на извършване на престъплението той не е страдал от душевно заболяване, което не би му позволило да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. Според експертното заключение се касае за личност, която страда от диссоциално личностово разстройство, с намалени адаптивни възможности, склонен е да прехвърля вината за неуспеха си върху обстоятелствата или върху други хора. През годините подсъдимият Николов натрупвал омраза и агресия към пострадалия Барашки, придружена с мисли за отмъщение, които свидетелстват за разстройство на психиката, при което емоционално заредени мисли започват да доминират в съзнанието.

Тези психологически особености на личността и липсата на разкаяние от извършеното, съчетано с последваща промяна в процесуалната позиция, в такава на отричане на съпричастност към извършеното, очертават изключително висока степен на обществена опасност на деянието и дееца.

Първоначално Николов бил осъден на доживотен затвор от Окръжен съд – Враца и Софийски апелативен съд. С решение на Върховен касационен съд неговото наказание е намалено на деветнадесет години „Лишаване от свобода“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.