Председателят на Агенция за бежанците: 19 400 души са потърсили закрила у нас

Снимка: БТВ

„През миналата година закрила у нас са поискали 19 400 лица, като са предоставени 1300 статута“, каза председателят на Държавната агенция за бежанците ст. комисар Петя Първанова пред БТВ. За последните години около 50 семейства са уседнали на територията на страната, останалите са напуснали страната легално.

„След бунта в Харманли миналата година голям брой лица бяха задържани за 24 часа. Срещу 18 се води досъдебно производство, останалите бяха настанени в лагери от затворен тип и почти 90% от тях изразиха желание да се върнат в страните си на произход. Те вече не се намират на територията на страната.“, обясни Първанова.

Към този момент няма данни за засилен мигрантски поток, а капацитетът на Агенцията за настаняване на бежанци е запълнен на 67%, каза тя.

Първанова коментира случая в Елин Пелин, където местните жители не пожелаха сирийско семейство. Тя подчерта, че Държавната агенция за бежанците няма отношение към лица с вече предоставен статут на територията на страната. Въпросното семейство е с хуманитарен статут – така е преценил решаващият орган с оглед бежанската история на лицата. Проверено е, че те са регистрирани, за тях е сигурно, че са бежанци, могат да останат и няма да създават проблеми, каза още тя.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.