На 17 януари 2019 да почерпят

Задигнаха колата на Хю Грант, актьорът моли крадците да му върнат само сценария

Правителството на Тереза Мей оцеля във вота недоверие

Две коли са се ударили челно в Пловдив, трима души са ранени

Убитата млада жена в „Банишора“ е бита, душена и ритана

Остават опашките пред лифта в Банско Кметът на зимния курорт Георги Икономов пред „Труд“: Законодателството трябва да се прецизира

Майк Пенс: САЩ ще се борят, за да гарантират поражението на „Ислямска държава“

Сергей Полунин изгонен от Парижката опера „Лошото момче на балета” обиди гейовете, жените и дебелите

Мъж е пострадал след удар в мантинела на пътя Пловдив – Карлово

25-годишна жена е убита в столичния квартал „Банишора“ По първоначални данни извършител е нейният приятел, който е опитал да се самоубие

Фокуси със сирене въртят търговци и производители Вдигат водното съдържание и сухото мляко в продукта

Дават две данъчни облекчения за деца с увреждания

Ердоган: Дейтънското споразумение трябва да се преразгледа, защото то „не решава бъдещето на Босна и Херцеговина“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 17 януари 2019

Грипната вълна се разраства

90% от строителството е дело на кадри на УАСГ “Архитектура” остава най-желаната специалност в университета

Учебната година бе открита с официални церемонии във всички катедри на УАСГ.

Вузове от Русия и Ливан проявяват интерес за сътрудничество

С пълна зала и много официални гости бе открита 76-ата академична година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

“Пристъпваме с вълнение към този ден – нова година, нови хора, започваме наново в “храма” на архитектурната и строителна наука. Над 90% от наличното строителство в България – сгради, съоръжения, транспорт е съградено от наши възпитаници и това е изключителна гордост за нас. Хора, учили тук са строили и в Европа, Азия, Близкия изток и са постигнали чудеса”, каза ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.

Той изрази увереност, че след 5 години всички завършили ще бъдат подготвени за един от най-великите отрасли на стопанството – а именно строителството.

Интересът към професиите, които се изучават в УАСГ не намалява през последните години, независимо от демографската криза и той остава все така висок, отчете пред “Труд” зам.-ректорът проф. Славейко Господинов.

“Стартираме нови магистърски програми, имаме и няколко договора по програмата “Еразъм +” с университети и извън Европейския съюз. И тази година действа нашата съвместна програма с Технологичния университет във Виена – част от обучението на студентите ни преминава там, а у нас идват австрийски студенти. Правим това и за бакалавърски, и за магистърски програми, свързани основно с хидротехническо и транспортно строителство. Смятаме да вървим по този път и с други университети в ЕС и извън него”, каза още проф. Господинов. Той посочи, че проявен интерес за сътрудничество вече има от вузове в Ливан и Русия.

Първокурсниците пък бяха нетърпеливи да се запознаят с колегите и преподавателите си. “Още от малък знаех, че с това искам да се занимавам. За да се подготвя, ходих на уроци по рисуване. Нямах колебания дали да избера друг университет. Имам надежда, че тук ще намеря добра реализация”, каза пред “Труд” Динко Янков, който от тази година ще учи “Архитектура”.

 

Проф. Николай Вълканов, КРИБ: България е в строителен подем

06-1-1-vulkanov“В България се строят много пътища, железница, офис сгради, хотели – страната ни е в строителен подем и това ще се случва и през следващите години, а без вас няма как да има такова бурно развитие. Ще се появят много нови и красиви сгради, а това зависи от хората, които стоят тук и ще поемат този път – изграждането на по-красива България, на новата индустриална мощ на страната”, каза на студените проф. Николай Вълканов, зам.-председател на КРИБ.

“Държавата наистина има нужда от добри инженери, а за съжаление има отлив от инженерните специалности като цяло. Няма инженер или архитект, който да е излязъл от този университет и да не е намерил работа в България”, каза още шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.