2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София В центъра има сделки за 2000 евро/кв.м.

Жълт код за сняг и поледици в осем области на страната утре

Владо Николов се завръща във „Фермата“

Жалко! Националният стадион остана празен за мача на годината

Магнитски може да е бил отровен

Четиримата пострадали при дерайлирането на влака са без опасност за живота

Алергии мъчат 40% от българите Случаите на белодробна недостатъчност зачестяват

Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с патрулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

90% от строителството е дело на кадри на УАСГ “Архитектура” остава най-желаната специалност в университета

Учебната година бе открита с официални церемонии във всички катедри на УАСГ.

Вузове от Русия и Ливан проявяват интерес за сътрудничество

С пълна зала и много официални гости бе открита 76-ата академична година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

“Пристъпваме с вълнение към този ден – нова година, нови хора, започваме наново в “храма” на архитектурната и строителна наука. Над 90% от наличното строителство в България – сгради, съоръжения, транспорт е съградено от наши възпитаници и това е изключителна гордост за нас. Хора, учили тук са строили и в Европа, Азия, Близкия изток и са постигнали чудеса”, каза ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.

Той изрази увереност, че след 5 години всички завършили ще бъдат подготвени за един от най-великите отрасли на стопанството – а именно строителството.

Интересът към професиите, които се изучават в УАСГ не намалява през последните години, независимо от демографската криза и той остава все така висок, отчете пред “Труд” зам.-ректорът проф. Славейко Господинов.

“Стартираме нови магистърски програми, имаме и няколко договора по програмата “Еразъм +” с университети и извън Европейския съюз. И тази година действа нашата съвместна програма с Технологичния университет във Виена – част от обучението на студентите ни преминава там, а у нас идват австрийски студенти. Правим това и за бакалавърски, и за магистърски програми, свързани основно с хидротехническо и транспортно строителство. Смятаме да вървим по този път и с други университети в ЕС и извън него”, каза още проф. Господинов. Той посочи, че проявен интерес за сътрудничество вече има от вузове в Ливан и Русия.

Първокурсниците пък бяха нетърпеливи да се запознаят с колегите и преподавателите си. “Още от малък знаех, че с това искам да се занимавам. За да се подготвя, ходих на уроци по рисуване. Нямах колебания дали да избера друг университет. Имам надежда, че тук ще намеря добра реализация”, каза пред “Труд” Динко Янков, който от тази година ще учи “Архитектура”.

 

Проф. Николай Вълканов, КРИБ: България е в строителен подем

06-1-1-vulkanov“В България се строят много пътища, железница, офис сгради, хотели – страната ни е в строителен подем и това ще се случва и през следващите години, а без вас няма как да има такова бурно развитие. Ще се появят много нови и красиви сгради, а това зависи от хората, които стоят тук и ще поемат този път – изграждането на по-красива България, на новата индустриална мощ на страната”, каза на студените проф. Николай Вълканов, зам.-председател на КРИБ.

“Държавата наистина има нужда от добри инженери, а за съжаление има отлив от инженерните специалности като цяло. Няма инженер или архитект, който да е излязъл от този университет и да не е намерил работа в България”, каза още шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.