Медитация помага на болни от рак и с високо кръвно Индийският гуру Шри Шри Рави Шанкар и д-р Фари Саатчоглу от Осло дойдоха в София

Станислав Владимиров: За Перник няма друго решение освен водата от „Белмекен“

Вътрешен човек отмъкнал металната каса от казиното в Борован

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков за СРС-тата с Румен Радев: Може би ще има още

Венцислав Караджов: В частния сектор има проблеми при обработване на лични данни

Спецпрокуратурата и МВР влязоха в офиси на Васил Божков

Потвърдиха кърви случай на коронавирус и в Обединените арабски емирства

Вандали оскверниха гробищата в град Баня

Димитър Дъбов, член на НС на БСП, пред „Труд“: БСП изглежда като лека кавалерия пред ГЕРБ В България ситуацията е много сложна, търси се нов политически субект

Проф. Кантарджиев: В България вече има желаещи да се изследват за коронавируса

Камион се обърна и затвори магистрала „Тракия“ към София

Силен вятър събори дърво върху лифт в Австрия В кабинките е имало деца, отишли на курс по каране на ски

Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля Албания

Нови три случая на коронавирус в Германия Над 130 са вече жертвите на болестта в Китай, заразените са близо 6000

ЕП гласува споразумението за раздялата с Великобритания

90% от строителството е дело на кадри на УАСГ “Архитектура” остава най-желаната специалност в университета

Вузове от Русия и Ливан проявяват интерес за сътрудничество

С пълна зала и много официални гости бе открита 76-ата академична година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

“Пристъпваме с вълнение към този ден – нова година, нови хора, започваме наново в “храма” на архитектурната и строителна наука. Над 90% от наличното строителство в България – сгради, съоръжения, транспорт е съградено от наши възпитаници и това е изключителна гордост за нас. Хора, учили тук са строили и в Европа, Азия, Близкия изток и са постигнали чудеса”, каза ректорът на УАСГ проф. Иван Марков.

Той изрази увереност, че след 5 години всички завършили ще бъдат подготвени за един от най-великите отрасли на стопанството – а именно строителството.

Интересът към професиите, които се изучават в УАСГ не намалява през последните години, независимо от демографската криза и той остава все така висок, отчете пред “Труд” зам.-ректорът проф. Славейко Господинов.

“Стартираме нови магистърски програми, имаме и няколко договора по програмата “Еразъм +” с университети и извън Европейския съюз. И тази година действа нашата съвместна програма с Технологичния университет във Виена – част от обучението на студентите ни преминава там, а у нас идват австрийски студенти. Правим това и за бакалавърски, и за магистърски програми, свързани основно с хидротехническо и транспортно строителство. Смятаме да вървим по този път и с други университети в ЕС и извън него”, каза още проф. Господинов. Той посочи, че проявен интерес за сътрудничество вече има от вузове в Ливан и Русия.

Първокурсниците пък бяха нетърпеливи да се запознаят с колегите и преподавателите си. “Още от малък знаех, че с това искам да се занимавам. За да се подготвя, ходих на уроци по рисуване. Нямах колебания дали да избера друг университет. Имам надежда, че тук ще намеря добра реализация”, каза пред “Труд” Динко Янков, който от тази година ще учи “Архитектура”.

 

Проф. Николай Вълканов, КРИБ: България е в строителен подем

06-1-1-vulkanov“В България се строят много пътища, железница, офис сгради, хотели – страната ни е в строителен подем и това ще се случва и през следващите години, а без вас няма как да има такова бурно развитие. Ще се появят много нови и красиви сгради, а това зависи от хората, които стоят тук и ще поемат този път – изграждането на по-красива България, на новата индустриална мощ на страната”, каза на студените проф. Николай Вълканов, зам.-председател на КРИБ.

“Държавата наистина има нужда от добри инженери, а за съжаление има отлив от инженерните специалности като цяло. Няма инженер или архитект, който да е излязъл от този университет и да не е намерил работа в България”, каза още шефът на АПИ инж. Светослав Глосов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.