9000 евро награден фонд на "Панчо Владигеров 2017"

Награждаването на фаворитите е сред най-вълнуващите моменти в конкурсите

За седмица Шумен става столица на класическата музика - от 28 април до 5 май на две сцени в града ще звучат произведения на всепризнати класици в изпълнение на млади таланти от страната и чужбина. Международният конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" събира 36 виртуози /19 цигулари и 17 пианисти б.а./ от Европа и Азия. Домакините от България преобладават, следват ги млади професионалисти от Сърбия, Турция, Тайван, Холандия, Япония и Чехия. Музикантите ще се състезават на престижния форум за 9 000 евро награден фонд, осигурен от Министерство на куртурата.

Но не паричните премии са определящи за участниците, конкурсът отдавна се е превърнал в място, където се откриват таланти и е истински трамплин за световните сцени, категорична е Диана Дечева, изп.директор на фондация "Панчо Владигеров". Благодарение на организацията, която е под председателството на цигуларя проф.Минчо Минчев, престижният форум има вече 15 национални и международни издания. Първото още през 1986 г. "Мисията на този конкурс е да популяризира творчеството на Панчо Владигеров. За нас като българи е важно публиката да има възможност да слуша творбите му, затова привличаме все повече и повече големи музиканти от България и чужбина, като членове на жури и каним млади изпълнители от различни места. Целта ни е да пропагандираме неговото творчество зад граница", казва проф. Минчев.

Всъщност творчеството на Владигеров е в репертоара на всеки уважаващ себе си музикант, а дори дебютанти в конкурса и сега се очаква да покажат майсторство при изпълнение на негови пиеси. Тази година 10-годишни са най-малките участници. Талантите ще се надпреварват в три възрастови групи - първата до 12 години, втората до 15, а трета до 19 години. За да е истинска надпреварата е подбрана програма за всяка от групите. Най-късият тур за малките е 15 минути. При по-големите туровете са до 20 и 25 минути. Затова организаторите се шегуват, че този конкурс не е от тези, при които свириш десетина минути и вземаш международна награда.

Музиката на Владигеров е сложна и особено за децата музиканти трудно се намират по-леки произведения. Тази година журито е определило те да изпълнят Минатюри "Шумен" опус 29 - една пиеса по избор. Интересно е, че творбата е посветена на сина му Александър и е "родена" в Шумен през 1934 г., година след появата му на бял свят. Тя е цикъл от сравнително кратки пиеси с различно настроение и всеки от участниците може да избере която му допада. С повишена трудност обаче, е задачата за втори тур на третата възрастова група пианисти - една от пиесите "Есенна елегия"N2 или "Хумореска"N3 от опус 15 трябва да изпълнят музикантите. Големите цигулари във втори тур пък, трябва да изберат измежду пиесите на Владигеров - "Бурлеска" опус 14, Рапсодия "Вардар" опус 16 или Две български парафрази "Хоро" и "Ръченица" опус 18.

Характерна особеност и препятствие в шуменския конкурс е и свиренето с оркестър. То е задължително за преминалите в трети тур при големите. Тази година пианистите ще свирят на 4 май заедно с Шуменския симфоничен оркестър с диригент Станислав Ушев, а цигуларите на следващия ден с Русенския симфоничен оркестър с диригент Найден Тодоров.

Две журита от изтъкнати музиканти и преподаватели ще определят най-добрите изпълнители. Председател на международната комисия при пианистите е Людмил Ангелов, членове са Акилес Делле Винье /Аржентина/Белгия/, Андреас Фрьолих /Германия/, Боян Воденичаров и Минг Янг /Китай/. Журито на цигуларите е под председателството на проф. Минчо Минчев и членове Гинка Гичкова, Мухамеджан Турдиев /Турция/, Уте Хасенауер /Германия/ и Флорин Кроитору /Румъния/.

Премията към първата награда в различните възрастови групи е 300 евро, 500 евро и 800 евро за най-големите. Всеизвестно е обаче, че цигуларите най-много се радват на майсторския лък, който се предоставя за елитния конкурс от лютиера Владо Тилев.

Лауреатите от двете специалности "пиано" и "цигулка" ще имат възможност през юли да свирят в Международния фестивал "Варненско лято", а догодина ще се изявят в Международния фестивал "Мартенски музикални дни" в Русе. За носителите на първи награди се осигуряват и концерти в страната, напомнят от фондация "Панчо Владигеров", която често застава зад инициативи на откритите таланти.

Стотици са музикантите преминали през конкурсите "Панчо Владигеров" през годините, а има и такива, които са се явявали по два и три пъти. Пример е цигуларката Яна Дешкова от Плевен, която има първите награди от форумите през 1995 и 1999 г., а сега е концертмайстор в чужбина. През същите конкурсни години фаворит е пианистката Ружа Семова, която преподава във Виена. Носители на награди от конкурсите в Шумен са били и цигуларката Лия Петрова и пианистът Евгени Божанов, които днес са сред най-изявените ни млади музиканти в чужбина, напомня Дечева.

Затова тази година за тържествения концерт за началото на конкурса едва успяла да намери лауреати, които да не са зети с изяви в чужбина. Борис Узунов, Емил Бояджиев, Рустам Губкин-Матейски, носители на първи награди от националния конкурс "П.Владигеров" през 2013 г. и Филип Филипов, отличен на международния форум през 2011 г., ще свирят пред гостите в зала "Проф.Венета Вичера" в общината на 28 април от 19,30 ч. След това надпреварите продължават и на втора сцена в читалище "Добри Войников", а публиката е добре дошла цяла седмица при вход свободен.

Талантливият композитор, педагог и диригент Владигеров "превръща в музика всичко, което допре". Така казва за него на 50-годишния му юбилей лирикът Николай Лилев. Най-хубавото е, че тази музика продължава да звучи и да възпитава от сцените и в Шумен, който Владигеров смята за роден град. И тази година Община Шумен подкрепя конкурса и отделя 55 000 лв. от бюджета си за реализация на форума, който е под патронажа на председателя на Народното събрание.

Шуменец, роден в Цюрих

Панчо Владигеров винаги е говорел за Шумен, като за своя роден град, който го вдъхновява и тук създава най-добрите си творби. Реално той и близнакът му Любен са родени в Цюрих, Швейцария, но на няколко месеца се завръщат в бащината къща в града под Илчов баир /тя не е запазена б.а./. "През целия мой творчески път аз съм се чувствал неразривно свързан с моя роден край, откъдето неизменно от началото на моето творчество черпя вдъхновение и това вдъхновение аз го наричам шуменско, което значи, че и българско", казва Владигеров.

И до днес в Шумен е запазена къща-музей, която носи неговото име, защото там 6-годишният Панчо прави първите си стъпки в музиката. Домът е на първата му учителка по пиано Павла Вайсман-Жекова. Музеят пази вековния роял на преподавателката, която по-късно става негова тъща. Владигеров се жени за дъщеря й и семейството всяко лято гостува в Шумен. В уютния дом е възстановената гостна стая. На втория етаж е запазен работният кабинет на бележития композитор. Може да се види детското пиано на Владигеров, подарък от дядо му Леон Пастернак, лични вещи, изписани от неговата ръка нотни ръкописи, превърнали се във велики творби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства