Пожар избухна на два кораба в Черно море, 10 души загинаха

Легализиране на проституцията и притежаването на оръжие иска главният прокурор на Украйна

Великомъченик Славиша

На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Държавата клечи пред Тома Белев и жена му „Еколозите“ усвояват 100 милиона евро за биоразнообразие

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Последният най-голям протест на учителите бе през 2007 г.

Чакат реакция от МОН

Преподавателите в страната, които към момента са 91 000, са готови да излязат на протест, за да запазят авторитета и достойнството на изчезвания вид – български учител. Това обявиха от Синдикат “Образование” в официална позиция за проблемите на образователната система преди началото на новата учебна година.

Една от причините за тези намерения са някои родителски организации, които “продължават да рушат образователното равновесие с призиви за протести, митинги и стачки”, се казва в официална позиция.

От синдиката са категорични, че учителите и директорите този път ще бъдат безкомпромисни, дори и с най-силните свои действия, познати от 2007 г., когато протестираха около 95 000 преподаватели.

“Най-силното оръжие на синдикатите е стачката. До нея ще изминем път, но искаме много категорично да заявим, че българският учител, българският директор, просветният министър не трябва да застават на колене пред псевдо организации като тази асоциация на родителите, която е набрала скорост и представлява под 1% от родителите. 15 протеста правиха преди няколко месеца и сега са организирали още 10 с ултиматуми. Но това рефлектира върху авторитета на учителя. Те са откраднали повечето от нашите искания по отношение настояването за по-високи заплати и още куп неща”, обясни пред “Труд” председателят на синдикат “Образование” д-р Юлиян Петров.

“Ако липсва доверието към учителя, към лекаря и някои други стратегически професии, нещата доникъде няма да стигнат”, категоричен бе той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Засега са прави, но нищо чудно професията да изчезне почти напълно до 35 години.

 2. Кмнтр И какво от това, че ще изчезне професията след 35 години? Тогава въобще няма да има българчета, които да ги учат…

 3. Нещо в тази статия не ми стана ясно!? Един синдикат говори от името на всички учители? НПО-тата искат също увеличение на заплатите каквото искат и синдикалните организации. Къде е противоречието? Може би НПО-тата искат с по-голям процент да се увеличат и от 1 септември, а синдикатите понеже са легнали на правителството от 1 януари 2019 и то с 14% да е увеличението. НПО-тата сигурно искат промяна на нормативната уредба-закона за предучилищно и училищно образование, правилници и наредби, както и промяна на стандартите с цел да се върне достойнството на българския учител и директор, а синдикатите нали са легнали на Бойко, защитават закона на некомпетентната Дамянова? Та нещо има гнило тук, но не е в Англия, а в България и то при синдикатите май!? Защо ли другите синдикални организации мълчат?

 4. Заплатите….Защо никой не говори за промяна на формулата по която се изчислява бюджета.
  За това,че групите са с такъв брой деца,за да има бюджет.
  За това,че учителите изнемогват сами с по 30-40 деца в група,голяма част от които крайно невъзпитани,други със СОП,трети на възраст 2 години в първа градинска група.
  Има родители,които се отнасят безобразно и безотговорно,но за щастие те не са мнозинство.
  Голямата част разбират проблемите ни и се стремят да бъдат от помощ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.