91 000 учители излизат на протест

Искат да запазят авторитета на професията

Чакат реакция от МОН

Преподавателите в страната, които към момента са 91 000, са готови да излязат на протест, за да запазят авторитета и достойнството на изчезвания вид – български учител. Това обявиха от Синдикат “Образование” в официална позиция за проблемите на образователната система преди началото на новата учебна година.

Една от причините за тези намерения са някои родителски организации, които “продължават да рушат образователното равновесие с призиви за протести, митинги и стачки”, се казва в официална позиция.

От синдиката са категорични, че учителите и директорите този път ще бъдат безкомпромисни, дори и с най-силните свои действия, познати от 2007 г., когато протестираха около 95 000 преподаватели.

“Най-силното оръжие на синдикатите е стачката. До нея ще изминем път, но искаме много категорично да заявим, че българският учител, българският директор, просветният министър не трябва да застават на колене пред псевдо организации като тази асоциация на родителите, която е набрала скорост и представлява под 1% от родителите. 15 протеста правиха преди няколко месеца и сега са организирали още 10 с ултиматуми. Но това рефлектира върху авторитета на учителя. Те са откраднали повечето от нашите искания по отношение настояването за по-високи заплати и още куп неща”, обясни пред “Труд” председателят на синдикат “Образование” д-р Юлиян Петров.

“Ако липсва доверието към учителя, към лекаря и някои други стратегически професии, нещата доникъде няма да стигнат”, категоричен бе той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование