Въоръжен мъж се барикадира в дома си във Велинград Излезе да вземе дърва за печката и го арестуваха

„Левски“ подгони вечния съперник

Цветанов в Сандански: Усилията на ГЕРБ са насочени към реализирането на успешни политики в местната власт

“Реал” се утвърди в тройката

Салах вкара 20-и гол с левия крак

Кметът на Търново представя в спортното министерство осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище

Израелски сателит засне най-модерния руски изтребител в Сирия

“Херта” спря “Байерн” за рекорд

Десетки ранени и загинали при самоубийствен атентат в Йемен

Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Загинал и седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

92-годишна от Пазарджик пробвала да се самоубие

Снимка: Архив

92-годишна жена е най-възрастният човек, направил опит за самоубийство в Пазарджишка област през 2016 г., показва годишният доклад на Регионалната здравна инспекция, която от 13 години насам изготвя подобни анализи. Случаят с 92-годишната баба е един от 32-те неуспешни опита на хора в Пазарджишко сами да сложат край на живота си от общо 72, което е с 11 по-малко от регистрираните общо 83 суицидни опити през 2015 година.

За пръв път в 13-годишната статистика, водена от РЗИ-Пазарджик, броят на реализираните самоубийства надвишава този на неуспешните опити, като съотношението е 40:32. Анализът показва, че през 2016 г. са регистрирани най-много успешни опита за самоубийство от 2004 година досега и съответно най-малко нереализирани самоубийства.

При реализираните самоубийства мъжете заемат 77,5%, а жените – 22,5%. Най-често успешни опити за самоубийство правят самотни мъже, пенсионери над 60 години, с тежки заболявания и живеещи в села в областта. Водещата възрастова група при нереализираните самоубийства е до 18 г. – 34,4%. Разпределени по пол в тази възрастова група са регистрирани опити само при жените. Най-често опити за самоубийство според анкетните карти са извършили хора със средно и начално образование, следвани от тези с основно.

С висше образование са 4,4% от регистрираните случаи, а със същите проценти са тези с полувисше и без образование. Най-много опити за самоубийство са извършени във времевите интервали междду 18 часа и полунощ и от 12 до 18 часа, а по месеци най-голям е броят им през септември. Основните причини, които карат хората да сложат край на живота си, са: самота, тежко заболяване, психотични мотиви, конфликт с родители, скандал между съпрузи, конфликт с деца, раздяла с любим човек, несподелена любов или конфликт със съученици, показват данните от анализите на дирекция “Медицински дейности” към РЗИ-Пазарджик.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.