МВнР с препоръки във връзка с необичайните студове в САЩ

Задържаха двама души, заплашвали с покушение Макрон

Министър Горанов: Българинът не е готов достатъчно за солидарност

Разширяват обхвата на допустимите за саниране жилищни блокове

Литва размени агенти с Норвегия и Русия

Майкъл Блумбърг дава 100 млн. долара за рекламна кампания срещу Тръмп

Българка е бутнала жена върху релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

93-годишен капитан плавал на 30 кораба

93-годишният капитан далечно плаване Стоян Шехларски е плавал на 30 кораба. Той е най- възрастният бургаски капитан и всички му стават на крака, когато го видят. Наскоро посети изложбата “Капитаните на Бургас” в Морското казино.

Където и да е ходил по света, колкото и чужди, приказно красиви държави да е видял, винаги е имал само една радост. Да се върне при семейството и при близките си. Звучи познато, но това е истината за моряшкия живот.

“Аз съм два пъти капитан. Първо съм ветеран от войната, след това бях на борда на корабите, плаващи по океани и морета и превозващи товари”, разказа капитанът пред “Труд”. От 30 години е пенсионер. Щом навършил пределната възраст на борда, веднага слязъл на брега, не плавал допълнително, за да изкарва пари. Закотвил се при семейството си, за да се радва на внуците си и да се гордее с двамата си синове, които са наследили баща си в професията и са моряци.

Преживял е много бури в моретата и океаните в продължение на цели 22 години.

“Като мине някоя буря, слизаш на брега и се заричаш уж, че повече няма да се качиш на кораб. Мине се малко време обаче, и морето пак почва да те влече, тръгваш отново”, разкрива тайни от кухнята на моряшкия живот Стоян Шехларски. Сега рядко излиза, но пак ходи до морето. Обича да го гледа, когато е спокойно и тихо. Написал е и стихосбирка, посветена на вълните и корабите.

Интересното е, че е родом от Пазарджик. Дошъл на морския бряг по волята на съдбата. Бил на 16 и във Варна и се записал да учи във Военноморското училище. После се оженил за бургазлийка, така морският бриз на любовта го довял в града.

Бил е във всички държави на Западна Европа, плавал е навсякъде, стигал е до Индийския океан. Единственото място по света, където не е бил, е Далечният изток.

“Навремето всички държави са ме впечатлявали. Защото при нас тогава бе по- различно… Плавайки по морета и океани, научихме, че има и друг свят. А у нас светът бе затворен. Носех разни подаръци за децата, те се радваха. Но съпругата ми бе радостна да се върна”, завършва разказа си капитанът ветеран.

Не е верен митът, че моряка на всяко пристанище го чака по една жена. Важно е да го чака само една жена – тази на родния бряг.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.