МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Строят две иновативни къщи за новия кризисен център за лица в Търново Инвестицията е за 2,1 млн.лева

Дронове могат да заместят пчелите

93-годишният капитан Стоян Шахларски: Чакаше ме само една жена на едно пристанище

Най-възрастният морски капитан в страната - Шахларски.

“Морякът е такъв човек – зарича се: “Няма да тръгвам на рейс, няма да пътувам повече.” Постои на брега, омръзне му и хайде пак се качва на борда на кораба.” Това разказва един бургаски капитан, който е бил на борда на над 25 кораба и е кръстосвал моретата и океаните през целия си живот. В началото на май капитан Стоян Шахларски ще навърши 93 години.

В добро настроение и костюмиран, капитанът ни посреща в апартамента си в Бургас, а спомените за морето и плаването започват да се нижат един след друг. Миналата година е издал стихосбирка – “Морето – мечта с любов желана”.

Капитан
без брада,
но с мустак

Стоян Шахларски е бил толкова години капитан в морето, но никога не си е пускал брада. Дори описва това в стихосбирката си:

“Мъж е той обикновен.
Рядко вижда се засмян.
Няма и брада голяма
дето туй на мода стана.”

Но пък е имало период, когато е бил с истински капитански мустак.
“Приказката, че моряка на всяко пристанище го очаква по една любов, не е вярна за мен. Аз съм подминавал тези срещи. Мен ме чакаше само едно момиче на брега – жена ми. Първия път обаче, когато дошла да ме посрещне от рейс, се разминахме. Цветята, които носела на пристанището, ми ги донесе тука, в къщи и дори си поплака, че не е могла да ме дочака на кея.”

Тогава имаше хора, които се грижеха моряците да бъдат посрещани след рейс от жените си. Станало така обаче, че не съобщили точният час.

“По-важното е, че в живота не се разминахме. Живяхме 60 години заедно и бяхме щастливи”, разказва Стоян Шахларски.
И в стихосбирката му четем за любимата в стихотворението “Утеха”:

“Нека ме чака.
Аз ще се върна.
Дано ми помага съдбата
отново силно да я прегърна!
Тоз пристан жадува моряка.”

Капитан и корабостроител

Роден е през 1924 г. в Пазарджик. Завършва Военноморското училище във Варна, говори английски и френски език. Започва работа като капитан, после работи като корабостроител и след това отново се връща в морето.
Той е един от първите строители на риболовните кораби. “Аз започнах да строя железните кораби в Бургас. Затова с днешна дата съжалявам, че предприятието вече не работи. Това е голяма история. Исках да напиша нещо за корабостроенето но не успях”, разказва капитанът.

Преборил туберкулозата на борда

Бил щастлив и на сушата, и в морето. Морето му помогнало да преодолее тежка болест, която го застигнала на половината от жизнения му път – двустранна туберкулоза. “Провидението ми помогна да се излекувам. Но не спрях да пътувам, защото лекарите ми препоръчаха ние само лекарства, но и чист въздух, промяна на обстановката, спокойствие”, обяснява Шахларски.

Обиколил е всички морета на Западна Европа от край до край. Океаните също. Но не могъл да направи това, което сторил големият му син – капитан Румен Шахларски – да обиколи света по море.
“В момента Румен е в Далечния изток, скоро ми се обади от китайски води”, с гордост казва бащата. И двамата му синове са потомствени моряци.

Всички морета
са страшни

Пенсионирал се е на българския кораб “Плиска”. Бил е на борда на повече от 25 кораба като капитан и помощник-капитан. По думите му няма море, което да е гостоприемно. Всички морета са толкова страшни, по-скоро опасни, защото са непредвидими. Както е спокойно и тихо, така бързо може да изненада моряците и да връхлети невиждана буря.
“Морето е голяма мъка. Да плаваш и да си моряк – това е труден занаят”, доверява капитанът.

“Морето дава, но повече взема”,така му казал негов познат, когато младият Шахларски започвал да плава. И му изброил три опасности, които крие занаятът – да изтървеш жена си, децата си или себе си. Слава Богу, капитан Шахларски не го сполетяла нито една от трите “пробойни” – имал щастлив брак с жена си Цветанка, възпитали добре децата си, а самият той до денднешен не е подвластен на нито едно изкушение, дебнещо моряците.

Със съпругата си се запознали, докато работел на брега. На бюрото срещу него тя непрекъснато придърпвала полата си – “за да не поглеждам”, шегува се капитанът. Цяла година се опознавали и той разбрал, че това е момичето за него.

Мечтата на моряка –
да се завърне
на родния бряг

През всичкото това време, докато обикалял държави и градове, мечтаел само едно – да се завърне в България. Няма по хубава от нея, просълзява се ветеранът капитан. Иначе по света, обичал да наднича “в задния двор” на държавите, които посещавали. Не само лъскавата им страна да види, но и другата – как живеят хората, има ли бедност, приличат ли на нас. Така му се понравила Португалия. Защото хората там приличат на нас, заключава Стоян Шахларски.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Страхотна история! Какви хора има, мама му стара! Дали ще ги има отново…

  2. Хареса ми статията.За единия от синовете на кап.Чехларски съм чувала.Да е жив и здрав старият капитан и цялото му семейство!

  3. Повече такива хора трябват по света. Да е жив и здрав още сто години и неговите синове и внуци и правнуци.

Отговорете