9500 машини купува ЦИК за 50 млн. лв.

На проведените избори в САЩ в много от центровете за гласуване, като този в Лос Анджелис бяха поставени машини на „Смарт матик”.

Търгът се очаква да бъде обявен до края на седмицата 

Обслужването струва между 700 и 800 лв.

Предвижда се само за парламентарния вот

Обществена поръчка за купуване на 9500 машини за гласуване се очаква да обяви до края на седмицата ЦИК, научи „Труд” от членове на комисията. На работно заседание утре предстои да се уточнят последните детайли по поръчката.

Прогнозната цена на устройствата за гласуване е 50 млн. лв. с включено обслужване за парламентарните избори. За президентските избори, които ще са в началото на месец ноември отново ще бъде обявена поръчка за обслужване на машините.

Експерти коментираха пред „Труд”, че по-логично би било още сега в условията на търга да бъде заложено обслужване поне за пет години, тъй като било нелогично за всеки вот да се обявяват поръчки и да се дават допълнително пари за настройване и поддръжка на устройствата. Ръководството на ЦИК очевидно е на друго мнение. Именно ЦИК отговаря за съхраняването на машините след приключване на изборите. Грижа на комисията ще е и софтуерът, който трябва да се обновява преди всеки вот.

В индикативните оферти, които бяха събрани през лятото цената за обслужване на устройство е между 700 и 800 лв. В тези оферти бяха предложени от две компании цени от 3 200 евро на машина и от 2 500 долара.

На 26 март парламентът трябва да се разпусне. „Последната дата, която конституцията допуска за насрочване на избори за Народно събрание е 23 май”, коментира пред „Труд” проф. Михаил Константинов. Той обясни, че няма никакъв проблем правителството да работи около два месеца без парламент. Подобен казус имаше през 2001 г. Тогава 38-то НС работи до 19 април, а изборите за 39-то НС бяха на 17 юни 2001 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика