96 % от местата в ПУ „Паисий Хилендарски” запълнени след трето класиране 1/3 повече кандидат-студенти отчетоха в Медицинския университет под тепетата

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Мария Куклева Снимка: Николай Спасов

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е записал 3008 първокурсници след трето класиране, което съответства на 96% от акредитирания прием за новата академична 2017/2018 година, съобщи проф. д-р Христо Крушков, зам.-ректор на най-големия вуз в града под тепетата.

„За поредна година пловдивската Алма матер остава лидер в запълването на акредитирания си прием. На фона на демографската криза, която през последните няколко години сериозно рефлектира върху кандидатстването във висшите училища, ПУ „Паисий Хилендарски“ успява да запази водещото си място сред държавните университети.

През изминалата декада Пловдивският университет бе единственото държавно висше училище, което запълва почти 100% от обявения си прием по държавна поръчка,така и тази година, през която имаме още и 307 първокурсници, избрали платено обучение”, коментира проф. д-р Крушков. Той е сигурен, че тези 96 на сто ще се увеличат почти до 100% до началото на новата академична година, след като на 11, 12 и 13 септември се проведат и последните изпити за 15-те свободни места в специалността „Актьорство за драматичен театър”. Към момента най-много незаети места – почти 60% има за специалността „Математика”, както и за тези с химия и физика, където те са съответно 39% и 37%.

От другия реномиран ВУЗ в Пловдив – Медицински университет, пък отчетоха близо 1/3 повече кандидат-студенти в сравнение с 2016 г. „Ръст от над 30% е много добър успех за нас и считаме, че интересът към МУ-Пловдив е устойчив”, коментира зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Мария Куклева. Според нея по-големият брой кандидати се дължи и на промяната във формата на приемните изпити – през тази година той бе в един ден с два модула под формата на тест по биология и химия, които са с отделни оценки и се преглеждат от отделни комисии.

„Очевидно е, че този начин на изпитване е по-близък до начина на обучение и оценяване в средното образование и се одобрява в по-голямата част от кандидат-студентите”, допълва проф. д-р Куклева. Тя е горда, че местата в МУ-Пловдив са били заети още на първо класиране. Следващите класирания са били свързани със запълване на отделни бройки, освободени от кандидат-студенти, които са приети на няколко места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.