На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

97% осъдителни присъди за обвинените в престъпления (ОБЗОР)

Снимка: Архив

97,5% от дадените на съд за различни престъпления са с влезли в сила осъдителни присъди миналата година. Това се сочи в отчета на прокуратурата, който беше внесен вчера във ВСС от главния прокурор Сотир Цацаров. Високото ниво на осъдените и санкционираните се запазва в сравнение с 2015 г., когато съответният процент е 97,2%. Оправданите са само 11,8% за 2016 г. (18,3% за 2015 г.)

Прокурорите отчитат сериозен ръст на бързите (21,3%) и незабавните (41,1%) производства. Нарастват внесените в съда прокурорски актове, макар да има известен спад на хората, изправени на подсъдимата скамейка. Намалява броят на прекратените и на спрените разследвания. 74% от делата м.г. са приключили до 7 месеца (при 75% за 2015 г.), показва отчетът. В него се подчертава, че продължава да намалява делът на делата, върнати за доразследване от съда (4,9% за 2016 г. при 5,1% за предходната година). Намалява броят на осъдените, които изчезват безследно на прага на затвора. Бегълците, наричани Братя Избегалеви по аналогия с дупнишките „братя” Ангел Христов и Пламен Галев, стават все по-малко, пресмятат в екипа на Цацаров. Неприведените поради укриване на лицата присъди са 2% от всички през 2016 г (срещу 2,8% през 2015 г.).

Относно т.нар. дела от особен обществен интерес (основно срещу хора от властта) се казва, че броят им расте и те се вземат от прокуратурата под отчет.  От държавното обвинение сочат трудностите в работата си. Те са свързани главно с осигуряването и заплащането на експерти, с лошите материални условия, при които се трудят магистратите и чиновниците в съдебните палати, и със слабата квалификация на разследващите органи.

За пореден път се отчита, че “от важно значение за подобряване на правораздаването е осъвременяването на законодателството”. Според прокурорите има нужда от промени в НК, НПК и други закони. Предложенията им са свързани с преодоляване на прекаления формализъм на наказателния процес и въвеждане на ускорени процедури в него.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Не ми хвалете цацата и шайката му некадърници, защото баш бандитите са на свобода и те им слугуват и ги обслужват.

  2. Тези 97% сигурно са хора обидили комшийката, ударили шамар, откраднали някой компот или кокошка а онези с откраднатите милиарди сигурно са в 2 та процента ! Тези които са виновни България да е последна по всички важни показатели Цацата ги пази а те му пълнят гушата която е заприличала на пеликанова . Бисеров невинен, Трактора невинен, Пеевски читав бизнесмен, когото Бойко не познава нищо че повечето големи инфраструктурни обекти случайно попадат в негови фирми. Белене , КТБ, Цанков камък и т.н. там няма виновни . Обръчите на ДПС , обществените поръчки, наркобосовете, точещите ДДС, АЛО измамниците, сутеньорите, , абе цялата мафия си е на свобода и се радва на добро здраве ! Цацо няма кой да ти вярва ! Ама няма и кой да ти бие дузпата и да те хване за врата .

  3. CACATA E PRESTAPNIK OBLIAKAN VAV VLAST .. IZMAMNIK ..MOSHENIK …

  4. ДАААА ! Специелен доклад за дебеловратите престъпници в НС ! Ще му ръкопляскат. Нали е специално за тях, а хората вълци ги яли…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.