97 000 недекларирани евро откриха в дамската чанта на холандка, пътуваща към Турция

97 000 евро задържаха митнически инспектори при проверка на холандска гражданка на МП Калотина, съобщиха от Агенция "Митници". На 17.07.2018 г. митническите служители спират за проверка входящ лек автомобил, пътуващ от Холандия към Турция.

Контрабандната валута, в различни купюри, направена на пачки и увита в найлонов плик, е открита в дамската чанта на 54-годишна жена, която пътувала със съпруга и пълнолетната си дъщеря. Преди проверката семейството заявило, че не пренася нищо подлежащо на деклариране, включително и валута.

По случая, по описа на Митница Столична и под ръководството на Районна прокуратура Сливница, е образувано досъдебно производство, приключило в условията на бързо производство и валутата е отнета в полза на държавата.

Това е втори случай на задържано голямо количество контрабандна валута на МП Калотина през последните десет дни, след като на 09.07.2018 г. бяха задържани 52 000 евро у съпрузи, отново пътуващи от Холандия до Турция през България.

Според Регламент (ЕО) 1889/2005 и Валутния закон над 10 000 евро следва да се декларира при преминаване на външна граница, каквато е границата между Сърбия и България. Декларирането не е свързано с допълнителни разходи, под формата на данъци или такси.

Коментари

Задължително поле