На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

99 лица, сред които и две непълнолетни, са осъдени за година в Районен съд Свищов Одобрени са 68 споразумения с прокуратурата

Общо 1945 дела са постъпили за разглеждане през 2018 г. в Районен съд – Свищов, от които граждански са 1445 дела, а наказателни 500 дела.

През отчетната 2018 година наказателните дела бележат намаление спрямо предходните две години. Новопостъпили за отчетния период са 449 дела, срещу 478 наказателни дела през 2017 година и срещу 476 наказателни дела през 2016 година.

И през отчетната година, както през 2017 и 2016 година, най – голям относителен дял в така образуваните дела имат общоопасните престъпления – общо 59 дела. На второ място се нареждат делата за престъпления против собствеността. През 2018 година са образувани 26 такива дела. През отчетния период са образувани 20 дела за кражба, включително квалифицирани, привилегировани състави на кражба и при опасен рецидив, няма образувано дело за грабеж, има образувано едно дело за присвояване, едно дело за обсебване, две дела за присвояване на намерена или случайно попаднала у дееца вещ, едно дело за измама. Запазен е броят на образуваните дела за престъпления против правата на гражданите спрямо предходната година. За последните две години са образувани по 2 такива дела.

Произнесени са 25 присъди и са одобрени 68 споразумения. Осъдителните присъди са 23. Има постановени две оправдателни присъди. По свършените дела общо съдени лица са 107 лица, от които 99 лица са осъдени , а двама са оправдани. Осъдени са две непълнолетни лица. На 73 обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода до 3 години, като в 23 случая наказанието е ефективно и в 50 е условно. Няма наложено наказание лишаване от свобода над 3 години. На 12 човека е наложено наказание пробация, на 13 лица – глоба, на едно лице – други наказания, предимно обществено порицание на непълнолетни подсъдими.

Свищовските магистрати отчитат завишаване броя на наказанията глоба и сравнително високия брой на наказанията лишаване от свобода, което се дължи и на законодателни промени относно наказанията за някои престъпления, непозволяващи замяна на предвиденото в закона наказание лишаване от свобода. Това е довело и до значително намаляване броя на наложени наказания пробация, което е отчетено и през предходната година.

Преимуществено налаганите наказания пробация, както и кратките срокове лишаване от свобода до голяма степен се дължат на големия брой одобрени споразумения – 68, по които са наложени наказания на 75 лица. По реда на съкратено съдебно следствие съдът е произнесъл 11 присъди. На 17 лица са наложени административни наказания на основание чл. 78а от Наказателния кодекс.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.