The National Interest: Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух, особено на S-500 Prometheus

Русия залага на своите усъвършенствани системи за ракети земя-въздух (SAM), особено S-500 Prometheus, за да се противопостави на западните оръжия, подпомагащи отбраната на Украйна, съобщава списание The National Interest, анализирайки руската система за противовъздушна отбрана.

Кремъл се надява, че усъвършенстваните ракетни системи земя-въздух (SAM) на неговите сили ще осуетят западните оръжия, които Киев получава, за да подсили отбраната си. Москва ще разчита силно на своята система SAM S-500 Prometheus, която рекламира като „убиец от пето поколение“. Истинските възможности на ракетата подлежат на дебат.

Миналия месец тогавашният министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу обяви, че руските въоръжени сили ще получат първата партида системи Prometheus по-късно тази година, съобщи The Eurasian Times. Според Шойгу оръжието ще бъде доставено в два варианта: като зенитно-ракетни комплекси с голям обсег и като комплекси за противоракетна отбрана. Докато украинските сили започват да летят с произведените в САЩ F-16 Fighting Falcon, Кремъл разчита на своята самопровъзгласила се мощна система за противоракетни ракети, за да свали тези изтребители от четвърто поколение.

Руският производител "Алмаз-Антей" ръководи разработването и проектирането на системата S-500 SAM. По време на Студената война Съветите разчитаха на зенитно-ракетната система за голяма надморска височина S-200 Angara за защита срещу вражески бомбардировачи. Ангара влезе в експлоатация в средата на 60-те години на миналия век, като замени B-25 Berkut на страната.

Веднага след като Ангара беше пусната в експлоатация, Съветите започнаха да разработват още по-усъвършенстван наследник: S-300 беше предназначен да противодейства на възникващи заплахи като новите изтребители от четвърто поколение на Запада. След това ЗРК С-300 беше последван от С-400.

S-500 Prometheus е предназначен да поразява самолети от пето поколение в допълнение към сателитите на ниска орбита. Подобно на много от руските военни системи, S-500 претърпя редица забавяния. Москва обяви фазата на разработване на проекта за завършена през 2011 г., но серийното производство на системата SAM беше отложено няколко пъти, последно до 2025 г.

Русия съобщи през 2018 г., че е провела теста на ЗРК с най-голям обсег на действие със С-500. Според държавни медии С-500 е бил способен да поразява цели на разстояние 300 мили.

Една година по-късно Министерството на отбраната на Русия публикува кадри, показващи успешното изстрелване на нова противоракетна система, за която отново се подозира, че е С-500 Прометей.

След като S-500 наистина влезе в експлоатация, Москва вероятно ще изнесе този SAM както в Анкара, така и в Пекин. Всъщност турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че Турция ще произведе С-500 в сътрудничество с Русия.

Както се съобщава от Центъра за стратегически и международни изследвания , S-500 може да изстрелва ракети с голям обсег 40N6M, които могат да достигнат до 400 километра, докато прихващачите от серия 77N6 могат да достигнат приблизително 600 km.

„Системата разполага с четири радарни превозни средства на батерия, включително 91N6E(M) S-обхватен радар, 96L6-TsP C-обхватен радар, 76T6 многорежимен радар за захващане и 77T6 радар за захващане на балистични ракети“, пише CSIS . „Съобщава се, че този радарен комплекс позволява на С-500 да открива балистични и въздушни цели на разстояние съответно до 2000 и 800 км.“

Москва твърди, че нейната нова система Prometheus е единственото оръжие, способно да прихване хиперзвуковите ракети Kinzhal на страната. Kh-47M2 Kinzhal, обозначен от НАТО като Dagger, има приблизителен обсег от около 300 мили и отчетена максимална скорост от Mach 10. Съобщава се, че може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, Kinzhal е едно от най-страшните оръжия на Москва.

Твърдената способност на S-500 да открива и прихваща въздушни цели до 600 км означава, че може да атакува входящи заплахи много преди те да успеят да достигнат военни активи или друга критична инфраструктура, пише още изданието.

„Освен това, системата S-500 Prometheus интегрира усъвършенствана радарна технология и способности за командване и контрол, осигурявайки безпроблемно откриване, проследяване и ангажиране на множество цели едновременно, включително стелт самолети и ракети, които използват слабо видими технология за избягване на откриване.

Ако руската инвазия в Украйна продължи до 2025 г., потенциалното добавяне на S-500 Prometheus може да промени конфликта и да даде на Русия забележимо предимство. Ако смъртоносният ЗРК функционира така, както се хвали Кремъл, дори най-сложните оръжейни системи на Киев ще бъдат в беда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят