Девет жертви на рухнала сцена на предизборно събитие в Мексико

Най-малко петима души са загинали, а около 50 други ранени след рухване на сцена по време на предизборен митинг на мексиканската партия "Гражданско движение“ в щата Нуево Леон в северозападната част на страната, съобщава Reuters,  позовавайки се на местните власти.

Около 50 души бяха ранени на митинга на партията на Гражданското движение в северния мексикански щат Нуево Леон, съобщи в социалните мрежи губернаторът на щата Самуел Гарсия.

Жертвите са осем възрастни и едно дете, каза Гарсия, добавяйки, че се е запътил към болница, където трима души са били оперирани. Много от ранените се лекуват в местни клиники, съобщи директорът на мексиканския институт за социално осигуряване.

Хорхе Алварес Майнес, кандидатът за президент на центристката партия Гражданско движение, каза, че порив на вятъра е причинил срутването на сцената на събитието в град Сан Педро Гарса Гарсия, богат анклав близо до индустриалния център Монтерей.

Видеозапис на инцидента показа как конструкцията внезапно пада напред в тълпата, изпращайки политици на сцената и паникьосани присъстващи да бягат за прикритие.

 „Никога не съм преживявал нещо толкова внезапно“, каза Алварес Майнез пред репортери, имайки предвид колко бързо се е усилил вятърът, преди сцената да се срути.

Алварес Майнес, който се завърна на мястото на инцидента, след като беше излекуван в местна болница, каза, че спира дейностите по кампанията и че се надява властите да разследват случилото се, като поиска прозрачност в процеса.

Координаторът на кампанията на Алварес Майнез Лаура Балестерос е била хоспитализирана със счупен крак, според партията, а кандидатът за кмет на Сан Педро Гарса Гарсия, Лорена Канавати, написа в социалните медии, че координира действията си с властите в подкрепа на засегнатите и техните семейства.

Членове на националната гвардия и армията на Мексико бяха на място, за да осигурят подкрепа, каза министърът на вътрешните работи Луиза Алкалде в социалните медии.

Губернаторът Гарсия предупреди жителите да останат на закрито на фона на силни гръмотевични бури в района.

Алварес Майнез е на трето място в анкетата на президентските избори в Мексико, насрочени за 2 юни. Той изостава далеч зад кандидата на управляващата партия Клаудия Шейнбаум и второто място Ксочитл Галвес, който представлява широка опозиционна коалиция.

И Галвес, и Шейнбаум изказаха съболезнования за семействата на жертвите в публикации в социалните медии, като Шейнбаум отмени митинг, планиран за четвъртък вечерта в Монтерей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка