Бърнабич: Предлагането на резолюция за Сребреница е фарс, тревожа се за мира на Балканите

Председателят на Скупщината на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че предлагането на резолюция за Международния ден на възпоменание и възпоменание на геноцида в Сребреница в ООН е "фарс" и че никога не е била толкова загрижена за мира на Балканите каквато е в момента, съобщава N1.

„Приканвам всички от Европейския съюз (ЕС) да си зададат въпроса как ще изглежда Босна и Херцеговина след гласуването на резолюцията. Дали ще бъде по-спокойна, по-стабилна държава, в която има по-голямо разбирателство между бошняци, хървати и сърби, или по-нестабилна, в която е необходим един инцидент, за да подпали всичко. И кой го направи, преди всичко Германия, а след това всички от ЕС и всички, които ще гласуват за този вид резолюция“, каза Бърнабич пред TV Pink, подчертавайки, че някои страни са били принудени да гласуват и са били заплашвани.

 „Имам дете на пет години, в какви Балкани ще живее това дете утре. Е, вие въобще нормални ли сте, как ще се чувстват днес сърбите в Босна и Херцеговина, в Република Сръбска, във Федерацията, в Дрвар, когато всички - или празнуват, или плачат. Защо направи това 29 години по-късно? Всъщност не им пука“, коментира Бърнабич.

„Засрамете се, преди всичко вие от Германия, засрамете се, какво причинявате на хората на Балканите, на всички хора на Балканите, преди всичко на сръбския народ, но и на всички на Балканите. Това не е от полза за никого. Но те имат свои собствени микроцели и затова са готови да пожертват всичко, да пожертват мира и да отворят нова фокусна точка“, каза Бърнабич.

Според нея целта на Германия може да бъде индиректно думата геноцид вече да не означава нищо, както и че начинът на предлагане на тази резолюция е началото на края на ООН, защото всичко изглежда противоречи на нейния устав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа