Daily Mail: 300 самолета Boeing може да експлодират по време на полет поради производствени дефекти

300 самолета Boeing може да експлодират по време на полет поради производствени дефекти, пише Daily Mail, позовавайки се на съобщение от Федералната авиационна администрация (FAA). Неизправността може да доведе до пожар и последваща експлозия на резервоари за гориво, монтирани в крилата на самолета. Проблемът е в дефектно електрическо оборудване, монтирано от Boeing на неговите самолети 777, които превозват 350 пътници.

Това засяга близо 300 самолета Boeing, включително тези, предоставени на United и American Airlines.

Изданието предоставя фотокопие от подаването на FAA, което съобщава за проблема още през март, както и изискването Boeing да коригира дефектите до 9 май. Но, отбелязва изданието, остава неясно дали компанията е направила това.

Говорител на Boeing каза, че съобщението на FAA е "стандартно" и "много допълнителни устройства са включени в съвременните търговски самолети, за да осигурят защита срещу електромагнитни смущения".

„В съвременните търговски самолети са проектирани множество резервни части, за да се осигури защита срещу електромагнитни ефекти. Флотът от 777 работи почти 30 години и е превозил безопасно повече от 3,9 милиарда пътници“, продължава изявлението. 

По-рано представител на компанията подчерта, че известието на FAA от 25 март 2024 г. е за „предложено създаване на правила“, като се иска коментар от Boeing и други, преди федералната агенция официално да упълномощи всяка предложена корекция на своите самолети от серия 777.

FAA прогнозира, че коригирането на безопасността ще струва на Boeing - чиято пазарна капитализация е $113,53 милиарда към момента на писане - по-малко от $698 000, за да коригира всичките 292 уязвими самолета Boeing 777, изброени в регистъра на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят