Гръцките опозиционни партии настояват правителството да признае Палестина

Повечето гръцки парламентарни партии настояват правителството на Нова демокрация (НД) да признае Палестина, след неотдавнашното одобрение от Испания, Ирландия и Норвегия за двудържавно решение на близкоизточния конфликт, съобщава електронното издание на в.Kathimerini.

СИРИЗА, ПАСОК, Комунистическата партия на Гърция (KKE), Freedom Sailing и New Left изразиха подкрепа за палестинската държавност. Те твърдят, че Гърция трябва да се присъедини към международните усилия за справедливо разрешаване на проблема в региона.

СИРИЗА призова за активна дипломация и повтори подкрепата на партията за решение с две държави с Източен Йерусалим като столица на Палестина. ПАСОК подчерта, че създаването на палестинска държава е единственото решение, в съответствие с отдавнашни решения на ООН.

KKE официално оказа натиск върху правителството чрез парламентарно разследване, водено от генералния секретар Димитрис Куцумбас. Лидерът на Freedom Sailing, Зоуи Константопулу, поиска яснота от правителството, цитирайки действията на други европейски нации. Новата левица призова премиера Кириакос Мицотакис да действа спрямо парламентарната резолюция от 2015 г., признаваща палестинската държавност в границите от 1967 г.

Тази позиция идва на фона на продължаващото насилие в Газа, което доведе до значителни жертви и разрушения. Палестина вече е призната от осем европейски страни, включително България, Полша, Чехия, Румъния, Словакия, Унгария, Швеция и Кипър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят