Погребаха иранския президент, 3 млн. души присъстваха на церемонията

Иранският президент Ебрахим Раиси беше погребан днес в светилището на Имам Реза в Машхад, най-свещеното място за шиитските мюсюлмани в Иран. Според кмета Мохамадреза Каландар Шариф около три милиона души са присъствали на погребението в родния град на Раиси.
Самолетът с тялото на покойния президент, който загина при катастрофа с хеликоптер в северозападен Иран, пристигна по-рано днес на летище Хашеминеджад в Машхад. Голям брой хора и група служители на светилището на имам Реза се събраха на летището в Машхад, за да отдадат почитта си към него, съобщава иранската информационна агенция ИРНА.

На погребението присъстваха висши ирански служители, включително върховният лидер Али Хаменей, както и представители на Ирак, Афганистан, Турция, Туркменистан и Саудитска Арабия.

Тридневните погребални ритуали за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси започнаха във вторник в град Тебриз в иранската провинция Източен Азербайджан. След това тялото на Раиси беше транспортирано със самолет до Техеран и Бирджанд, където хората отдадоха почитта си на президента. В Иран бе обявен петдневен траур за смъртта му.

Раиси и иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, както и други официални лица бяха убити, когато хеликоптерът им се разби на 19 май в северозападен Иран.

Двама бодигардове, двама пилоти и един член на екипажа също загинаха при инцидента. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток