Sky News: Русия произвежда снаряди в пъти по-бързо и по-евтино от Запада

САЩ, Великобритания и други европейски страни се опитват да увеличат производството на артилерийски снаряди в своите заводи, но все още изостават от Русия, съобщава Sky News.

Войната е описана от самото начало като "битка с огън" поради обема на използваните артилерийски снаряди.

Това накара САЩ, Обединеното кралство и други европейски съюзници да се стремят да увеличат производството в съответните си фабрики, но способността им да произвеждат артилерийски снаряди все още изостава от тази на Русия въпреки комбинираната икономическа сила, която далеч надминава тази на Москва.

В резултат на това украинските войници на фронтовата линия казват, че за всеки един обстрел, който стрелят срещу руските позиции, нахлуващите войски могат да изстрелят около пет снаряда.

Борейки се срещу шансовете, украинците казват, че са станали опитни в опитите си да направят всеки кръг от значение.

„Често само с един, два или три снаряда можем напълно да унищожим цел“, каза старши лейтенант Константин, командир на артилерийска батарея от 57-ма бригада, която се бори срещу ново руско нахлуване в района на Харков, на североизток. на Украйна.

Но командирът каза, че украинските войски все още се нуждаят от повече доставки.

„Трябва да продължим да задържаме руснаците и да накараме всеки метър земя, който се опитат да превземат, да им струва стотици животи.“

Изследването на артилерийските снаряди от Bain & Company, което се основава на публично достъпна информация, установи, че руските фабрики се очаква да произведат или обновят около 4,5 милиона артилерийски снаряда тази година в сравнение с комбинирано производство от около 1,3 милиона снаряда в европейските нации и САЩ .

Що се отнася до себестойността, средната производствена цена на 155 mm снаряд - типът, произвеждан от страните от НАТО - е около 4000 долара (£3160) за единица, въпреки че варира значително между страните. Това се сравнява с отчетени руски производствени разходи от около 1000 долара (£790) за 152 mm снаряд, който руските въоръжени сили използват.

Артилерията е само един от многото недостиг на боеприпаси, пред които е изправена Украйна.

Sky News посети група новобранци в източната част на страната, които се учат как да използват противотанкова ракета N-LAW, предоставена за първи път на украинската армия от Обединеното кралство.

Те казаха, че недостигът на доставки означава, че те просто се преструват, че стрелят с оръжието по време на обучение и биха го използвали реално само когато са в битка - и само когато има запаси.

„Липсват ни N-LAW и ни трябват повече“, каза войник с позивна „Болт“, който обучаваше новите войници в разузнавателния батальон на 5-а бригада.

Попитан дали има съобщение за работниците във фабриката в Обединеното кралство, които сглобиха оръжието, Болт каза: „Бихме искали да благодарим на нашите западни партньори за тяхната помощ. Но, ако е възможно, ще бъдем много благодарни, ако могат да осигурят повече боеприпаси на НАТО“.

Важността на производството на оръжия и боеприпаси е причината, поради която много експерти казват, че фабричните производствени линии - а не фронтовата линия - могат да бъдат мястото, където се печели войната в Украйна, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят