Астрономи откриха потенциално обитаема планета

Два екипа астрономи от Великобритания и Япония откриха потенциално обитаема планета на 40 светлинни години от нас, съобщава Independent. Планетата, наречена Gliese 12 b, обикаля около звездата си на всеки 12,8 дни и е малко по-малка от Земята.

Астрономите описаха Gliese 12b като „най-близката планета с най-умерения размер на Земята, открита досега“. Те изчисляват, че Gliese 12 b е една от малкото известни планети, където хората теоретично биха могли да оцелеят, тъй като температурата, преобладаваща на нейната повърхност, се оценява на 42 градуса по Целзий. Все още обаче не са сигурни в качеството на атмосферата му.

Томас Уилсън, физик от Университета на Уоруик във Великобритания, анализира данни от сателитите на НАСА , за да потвърди съществуването на планетата и характеристики като нейния размер, температура и разстояние от Земята.

„Това е наистина вълнуващо откритие и ще ни помогне в търсенето на подобни на Земята планети. За съжаление тази планета е достатъчно далеч, за да я опознаем отблизо. Светлината, която виждаме сега, отне 40 години, за да достигне до нас тук на Земята“, обясни той.

 „Gliese 12 b представлява една от най-добрите цели за изучаване дали планети с размерите на Земята, обикалящи около хладни звезди, могат да запазят атмосферата си, критична стъпка в разбирането на въпроса за планетарната обитаемост в нашата галактика“, каза Сисир Долакия, докторант в Център за астрофизика към Университета на Южен Куинсланд в Австралия.

„Въпреки че GJ12b е около 15 пъти по-близо до своята звезда, отколкото Земята до Слънцето, тъй като обикаля около толкова малка звезда, температурата на повърхността му може да бъде подобна на тази на Земята“, каза съавторът на изследването д-р Винсент Ван Юлен.

Изследователите от Токио публикуваха изследването си в научното списание "The Astrophysical Journal Letters" , докато откритията на Долакия бяха публикувани в "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят