Украйна атакува руски радар с дрон от рекордно разстояние

Украински дрон е атакувал „от рекордно разстояние“ руски радар за ранно предупреждаване „Воронеж М“, разположен край град Орск в Оренбургска област, съобщи днес източник от украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Според него атаката е извършена в неделя от Главното разузнавателно управление (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна. Той не уточни дали ударът е причинил щети.

Град Орск е разположен на 1500 км. от най-близката контролирана от Украйна територия.

До момента няма незабавен коментар от Москва по въпроса, макар че руският вестник „Известия“ и други медии съобщиха, че дронът е паднал вчера край Оренбург и няма щети по цивилна инфраструктура.

Русия притежава мрежа от радари, които използва, за да открива вражески ракетни изстрелвания, за да определи дали е подложена на ядрен удар, информира БТА.

Миналата седмица украинска атака нанесе щети на радарна станция „Воронеж-ДМ“, друг обект от системата за ранно предупреждение на Русия, разположен край град Армавир в южния Краснодарски край.

През последните месеци Киев все по-често разчита на безпилотни летателни апарати с голям обсег, за да нанася удари по руски военни и енергийни обекти. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа