Турция иска да се присъедини към БРИКС

Турският външен министър Хакан Фидан с китайския си колега Ван И в Пекин.

Разочарование от ЕС

Турция би искала да се присъедини към групата държави от БРИКС и възнамерява да повдигне въпроса на предстоящата среща на външните министри на икономическия блок в Русия, съобщи министърът на външните работи на Анкара Хакан Фидан.

Според дипломата, който е на тридневно посещение в Китай, някои европейски страни са против присъединяването на Турция към Европейския съюз, така че властите в Анкара разглеждат БРИКС като алтернативна платформа за сътрудничество и икономически растеж.

Фидан заяви още, че очаква с нетърпение да присъства на срещата на външните министри на групата по-късно този месец, която ще включва представители от Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка, Иран, Египет, Етиопия, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Русия приветства интереса на Анкара да се присъедини към БРИКС, коментира в тази връзка Дмитрий Песков. Говорителят на Кремъл отбеляза, че темата за членството на Турция ще бъде включено в дневния ред на срещата на върха следващата седмица в Нижни Новгород.

Песков отбеляза че “такъв активен интерес” е добре дошъл и че групата ще направи всичко по силите си, за да поддържа контакт с всички заинтересовани нации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят