Фицо даде прошка на нападателя си (обзор)

Връща се на работа до края на месеца

Предупреди за риск от политическо покушение в Словакия

“Прощавам и предупреждавам” - така е озаглавено видео, което простреляният преди почти месец словашки премиер Роберт Фицо публикува във фейсбук, предаде Ройтерс.

В 14-минутния запис Фицо обяви, че прощава на 71-годишния Юрай Чинтула, който го простреля с четири куршума на 15 май в Хандлова. “Време е аз да направя първата крачка и това е прошката. Не изпитвам омраза към непознатия, който ме простреля. Няма да предприема активни правни действия срещу него или да търся обезщетение”, каза Фицо.

Според него нападателят му е бил “пратеник на злото и политическата омраза, която политически неуспешната и разочарована опозиция разви в Словакия до неуправляеми размери”.

Премиерът отправи нападки към “антиправителствени” медии и неправителствени организации. “Активист на словашката опозиция се опита да ме убие заради политическите ми възгледи. Те казват, че това е атака от самотен луд човек, че няма връзки между него и опозицията, че увреждането на здравето ми не е сериозно”, посочи Фицо. И отправи предупреждение:

“Вече няколко месеца публично съобщавам, че вероятността от убийство на политик от правителството в Словакия се приближава до 100%. Казах го публично в медиите и на пресконференции, казах го на всички посланици на страните от ЕС и НАТО в Словакия, отворих темата и на няколко двустранни срещи с моите партньори”.

В записа Фицо изрази надежда, че ще може да се върне на работа в края на юни или началото на юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа