Русия предупреди, че са възможни инциденти със САЩ в небето над Черно море

Русия издаде предупреждение относно шпионските дронове на САЩ в Черно море, обещавайки, че нейните сили ще приемат „мерки за бързо реагиране“, за да предотвратят потенциални инциденти във въздушното пространство.

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че американските безпилотни самолети се появяват все по-често над Черно море и обвини Вашингтон, че ги използва за разузнаване и обмен на разузнавателна информация с Киев. Така САЩ помага на Украйна при използването на прецизни оръжия, доставени от Запада.

Новият министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов е инструктирал Генералния щаб на армията да предприеме действия срещу американските безпилотни самолети.

По-рано САЩ отговориха на предупрежденията на Москва по въпроса, като казаха, че ще продължат мисиите си в района близо до Крим, който Русия анексира от Украйна през 2014 г.

„Ние ще продължим да летим и да оперираме в международното въздушно пространство над международните води, които не принадлежат на никоя нация", каза съветникът на Белия дом Джон Кирби миналия март.

Предупреждението от Русия идва, след като министърът на отбраната Лойд Дж. Остин разговаря с Белоусов по телефона във вторник за първи път. Интересно е, че след това руски държавен самолет се отправи към Вашингтон, но така и не стана ясно кой е пътувал на него. 

Увеличаването на полетите на американски безпилотни самолети над Черно море "показва нарастващото участие на Съединените щати и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на Киев", се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в Telegram.

„Такива полети значително увеличават вероятността от инциденти във въздушното пространство със самолети на руските въздушно-космически сили, което увеличава риска от пряка конфронтация между алианса и Руската федерация."

"Страните от НАТО ще носят отговорност за това", казаха от министерството. „Министърът на отбраната на Руската федерация Андрей Белоусов възложи на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация да направи предложения за мерки за бърз отговор на провокации."

Предупреждението идва дни след като руските медии съобщиха, цитирайки канал в Telegram, че армията на страната може да е свалила американски разузнавателен дрон над Черно море.

„Правда“, руски ежедневник, публикува статия с подзаглавие: „Руските въздушно-космически сили може да са свалили американски дрон над Черно море“. Според публикацията във вестника информацията е била разпространена за първи път от канала Fighterbomber Telegram, който има връзки с руските въздушно-космически сили.

Правда съобщи, че „е възможно сваленият дрон да е бил RQ-4 Global Hawk“.

И САЩ, и Русия отрекоха за подобен инцидент, пишат от Newsweek.

Идрийс Али, кореспондент по националната сигурност на Ройтерс, написа в X във вторник: „Американски военен служител казва, че не е докладван инцидент над Черно море“.

„Честно казано, не разполагам с такава информация“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери на брифинг във вторник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия