Кремъл: Путин не си е настройвал будилник, за да стане посред нощ и да гледа дебата на Тръмп и Байдън

Владимир Путин

Президентът Владимир Путин не е ставал посред нощ, за да гледа президентския дебат на САЩ между Джо Байдън и Доналд Тръмп. Русия няма да коментира вътрешната политика на САЩ, заяви Кремъл.

Путин заяви, че е безразличен към резултата от изборите през ноември и неговият говорител Дмитрий Песков поддържа тази позиция, като каза, че Русия има по-важни неща, върху които да се съсредоточи.

„Е, вижте, не мисля, че очаквате президентът на Русия да навие будилник, да се събуди посред нощ и да гледа дебатите в Съединените американски щати?“ отговори Песков пред репортери, запитан дали Путин е бил зрител на дебата.

„Имаме много въпроси, които са наистина важни за нашата страна, които са актуални за нас. Това са проблемите, с които се занимава нашият президент. Дебатите в Съединените щати не са част от основните въпроси в дневния ред.

Байдън показа колебливо представяне в срещата с Тръмп, което съживи дискусията дали той е твърде стар, за да се кандидатира за втори мандат. Русия играеше голяма роля в дебата, докато и двамата мъже се опитваха да покажат кой е по-твърд във външната политика.

Тръмп каза, че ако САЩ имаха „истински президент“, който беше уважаван от Путин и отново прокара идеята, че руският лидер никога не би нахлул в Украйна, ако той беше останал на власт.

Байдън отговори: „Давайте, оставете Путин да влезе и да контролира Украйна, а след това да преминете към Полша и други места. Вижте какво ще стане тогава. Той (Тръмп) няма представа за какво, по дяволите, говори."

Резултатът от изборите има значение за Русия, въпреки опитите й да ги омаловажи, защото те ще определят степента на ангажимента на Вашингтон да продължи да подкрепя Украйна срещу Москва и да й доставя модерни американски оръжия.

В интервю през февруари Путин каза, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, но предпочита Байдън, защото той е „по-опитен, предвидим човек, политик от старата школа“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия