NYT: ЕС събира част по част ПВО системи "Пейтриът" за Украйна

Европейският план за предоставяне на Украйна на още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot), за да защитава градовете си от руските въздушни удари, се материализира част по част, пише в своя публикация по темата "Ню Йорк таймс" (The New York Times).

Радарът и три ракетни установки се доставят от Холандия. Някои ракети прехващачи идват от коалиция от четири държави, водена от Германия. Обещан е и мобилен център за управление на огъня, но все още няма информация от кого. Допълнителни ракети и пускови установки, както и обучение на украинците да използват сложната система, ще осигурят цели осем държави.

„Имаме всички части от пъзела“, каза бившият холандски министър на отбраната Кайса Олонгрен в интервю, преди да напусне поста тази седмица като част от дългоочаквания преход в служебното правителство на Холандия. „Просто трябва да ги съберем заедно.“

Това е "Пъзелът Patriot", както служители на НАТО наричат ​​сглобената система за противовъздушна отбрана.

Румъния обеща да предостави една от своите системи след подобни ангажименти от Германия и Италия. Очаква се още един от САЩ.

Петият може да бъде доставен чрез подхода "събиране на части". В продължение на месеци съюзниците претърсват арсеналите си и се спират на креативен, начин да осигурят друга система Patriot: изграждане на пълна такава от компоненти, дарени от цяла Европа.

„Всички ние имаме ограничени възможности“, каза г-жа Олонгрен, която изготви плана, след като президентът Зеленски за първи път поиска седем системи Patriot през април. „Но ако обединим силите си, мисля, че можем да го направим.“

Нидерландия ще продължи усилията при новия министър на отбраната Рубен Брекелманс, който встъпи в длъжност във вторник.

Всички държави-членки на НАТО имат приблизително 90 батерии земя-въздух Patriot, които са разпръснати из военния съюз - две трети от тях са собственост на САЩ. За по-малките европейски държави, които не могат да си позволят системите за над 1 милиард долара, даряването дори на една от техните запаси крие риск за собствената им национална отбрана.

И все пак предоставянето на допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна вероятно ще бъде един от малкото осезаеми ангажименти, които съюзниците ще обявят следващата седмица на среща на високо ниво на лидерите на НАТО във Вашингтон – обещание, което може само частично да успокои Володимир Зеленски.

„Те знаят, че спешно се нуждаем от седем системи Patriot – да, за да спасим нашите градове“, каза той на пресконференция с американския президент Джо Байдън на срещата на Групата от 7 миналия месец в Италия. „Обсъдихме възможността да имаме пет от тях, вярно е.“

„Това не означава, че утре ще имаме тези пет системи, но виждаме в най-близко бъдеще добър резултат за Украйна“, допълни Зеленски на английски.

Швеция и Нидерландия са сред само седемте държави от НАТО в Европа, които използват системи Patriot; останалите са Германия, Гърция, Полша, Румъния и Испания, според данни на Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

Има една испанска батарея, разположена в турска въздушна база под ръководството на НАТО, но три други, които членовете на алианса са разполагали в Словакия, са изтеглени от техните собственици, Германия, Холандия и САЩ.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус каза, че с последното си дарение неговото правителство вече е дало каквото може, „но други може би могат да направят повече“. Три от четирите Patriot, които вече са в Украйна, бяха предоставени от Германия, която също наскоро дари две допълнителни системи за противовъздушна отбрана със среден обхват IRIS-T и ръководи свързани усилия с Холандия, Норвегия и Дания за доставка на 100 ракети прехващачи Patriot през следващите месеци.

Съединените щати притежават огромното мнозинство от арсенала на Patriot в НАТО - 62 батареи за развръщане, но разполагат някои в Близкия изток, главно за защита на базите и интересите на САЩ от ирански въздушни удари, а също и в Япония и Южна Корея в случай на нападение от Северна Корея или Китай. Администрацията на Байдън също пренасочва поръчки за ракети Patriot, направени от други страни, за да се съсредоточи върху доставянето им в Украйна.

Според експерти, холандският план за сглобяване на една цяла система може да бъде ограничено решение за Украйна, като се има предвид, че Съединените щати „са пренапрегнати“, а европейците „вече са на минимални нива .” Но има съмнения дали частите на Patriot, идващи от различни страни - с набор от остарели модули и софтуерни надстройки - могат да бъдат направени да работят заедно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа