Финландия обяви готовност да разположи чужди войски на своя територия

Финландия е готова да разположи чужди войски на своя територия, заяви министърът на отбраната на страната Анти Хаканен в навечерието на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

„Стигнахме до извода, че е необходимо да създадем собствен модел, адаптиран за голяма страна. Това гарантира, че съюзническите войски ще пристигнат във Финландия, за да демонстрират своето присъствие и отбранителни способности, веднага щом ги поискаме“, цитира думите на министъра сайтът Yle.

Според него, през първата година от членството в НАТО позицията на Финландия се е променила и Хелзинки „иска да види войски на други държави“ на своя територия.

Хаканен отбеляза, че Финландия се надява войски на Алианса да идват редовно в страната за учения и взаимодействие при потенциален конфликт. Той подчерта, че действията на Русия са повлияли на желанието на Финландия да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

В началото на юли финландският парламент одобри споразумение за сътрудничество в областта на отбраната и предостави на САЩ достъп до 15 военни обекта. Според споразумението Съединените щати ще могат да разположат свои военни и оборудване в тези съоръжения. Финландските власти поемат охраната на местата, които ще използват американците.

Финландия модернизира авиобаза близо до град Рованиеми, където от 2026 г. трябва да бъдат разположени 64 изтребителя F-35, закупени от САЩ. В случай на конфликт Рованиеми ще се превърне в регионален оперативен център за силите на НАТО. През него минава железопътна линия от шведския пристанищен град Торнио, която продължава до Кемиярви, град на един час път с кола от руската граница и на седем от Мурманск, където се намира базата на Северния флот.

В края на април руската армия прехвърли тактически ядрени оръжейни системи до границата с Финландия. Оперативно-тактическите комплекси „Искандер-М“ бяха разположени в граничната област Карелия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа