Global Times: Доминираният от Запада световен ред започна да се срива в Азия

Доминираният от Запада световен ред започна да се разпада в Азия и Евразия. Това каза Цуй Хенг, изследовател в Руския изследователски център към Източнокитайския нормален университет пред китайското издание Global Times.

Както обясни експертът, азиатските въпроси трябва да се решават от самите азиатски страни и тази тенденция вече е изключително очевидна.

„Доминираният от Запада глобален ред започна да се срива, поне в Азия и Евразия“, каза Цуй Хенг. Според него вече има тенденция незападните страни да си сътрудничат, за да доминират регионалните процеси.

Цуй Хенг отбеляза, че Русия и Китай подкрепят регионална архитектура, съсредоточена около АСЕАН, тъй като такъв многостранен механизъм помага да се предотврати прекомерната намеса в делата на големите държави, както и „разпространяването на пипалата на НАТО“ в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Отношенията между Китай и Русия са в най-добрия си момент в историята и срещата между Ван И и Лавров е специфична проява на здравите двустранни отношенияКато работят заедно, двете страни могат ефективно да решават общи проблеми и да насърчават стабилността и сътрудничеството“, добави още Хенг.

„Двустранните отношения между Китай и Русия обаче се различават от нормалния вид военно-политически съюз. Двете страни надхвърлят този модел на отношения държава-към-държава, възприемайки подход на несъюзничество, неконфронтация и ненасочване към трета страна”, казва Джан Хонг, асоцииран научен сътрудник в Института за Русия, Източна Европа и Централна Азия Проучванията на Китайската академия за социални науки, подчертават.

Ролята на Китай в насърчаването на мирните преговори стана изключително значима. Пекин последователно насърчава мирните преговори, няма пряк интерес от конфликта Русия-Украина и не печели от него, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят