Организаторите на Oлимпийската церемония се извиниха за скандалната сцена от Тайната вечеря

Организаторите на церемонията по откриването на Игрите в Париж се извиниха на католиците и другите християнски общности, почувствали се засегнати от пародията на известната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“.

Сегментът по време на церемонията е възстановка на библейската сцена с Исус Христос и апостолите, които споделят последна вечеря преди разпятието на кръста. В Париж обаче в сцената участваха представители на ЛГБТ общността. Освен тях пя и гол певец, който беше облечен като гръцкият бог на виното Дионис.

„Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото“, заяви на пресконференция говорителка на Париж 2024.

„Смятаме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме“, добави тя.

„Представихме си церемония, която да покаже нашите ценности и принципи, така че дадохме много ангажирано послание“, каза президентът на Париж 2024 Тони Естанге. „Идеята беше наистина да предизвикам размисъл. Искахме да имаме възможно най-силно послание.

По-рано Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството. 

Френските епископи благодарят на членовете на други религиозни деноминации, които са изразили своята солидарност с тях. "Мислим за всички християни на всеки континент, които са били наранени от възмущението и провокацията на определени сцени", заявяват епископите.

Олимпизмът е движение в услуга на човешкото единство и братство, завършва съобщението на Епископската конференция на Католическата църква във Франция.

Американската телекомуникационна и технологична компания C Spire се оттегли като рекламодател на Олимпийските игри заради спорната церемония по откриването.

Против интерпретацията се обявиха политици и други известни личности от цял свят, сред които Виктор Орбан, Марион Марешал, Матео Салвини, Доналд Тръмп и Илон Мъск.

Междувременно, видеото с най-добрите моменти от церемонията по откриването е било премахнато от официалните ресурси на организационния комитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа