Reuters: Путин чертае ядрена червена линия за Запада

Истинските адресати на посланието на Путин бяха в Киев, Вашингтон и Лондон

Президентът Владимир Путин начерта "червена линия" за Съединените щати и техните съюзници, като даде знак, че Москва ще обмисли отговор с ядрени оръжия, ако позволят на Украйна да удари дълбоко в Русия със западни ракети с голям обсег, пише Reuters.

Въпросът е критичен за хода на войната. Ако Путин блъфира, както смятат Украйна и някои от нейните поддръжници, тогава Западът може да се почувства готов да задълбочи военната си подкрепа за Киев, независимо от заплахите на Москва.

Ако той е сериозен, съществува риск - многократно заявен от Москва и признат от Вашингтон - конфликтът да прерасне в Трета световна война.

В последния от дългата поредица от предупредителни сигнали, Путин в сряда разшири списъка със сценарии, които биха могли да доведат Русия до използване на ядрени оръжия.

Може да направи това, каза той, в отговор на голяма трансгранична конвенционална атака, включваща самолети, ракети или дронове. Съперничеща ядрена сила, която подкрепи държава, атакуваща Русия, ще се счита за страна в тази атака.

И двата критерия се прилагат пряко към ситуацията, която би възникнала, ако Западът позволи на Украйна да удари дълбоко в руската територия със западни ракети с голям обсег на действие като американските ATACMS и британските Storm Shadows, нещо, което Путин каза, че ще се нуждае от западна сателитна и целева подкрепа.

„Това беше много ясно послание: „Не правете грешка – всички тези неща могат да означават ядрена война“, каза Николай Соков, бивш съветски и руски дипломат.

Бахрам Гиаси, базиран в Лондон ядрен анализатор в мозъчния тръст Henry Jackson Society, свърза момента на забележките на Путин с лобирането на Украйна пред Запада за ракети с голям обсег и факта, че президентът Володимир Зеленски излага своите аргументи пред президента на САЩ Джо Байдън тази седмица.

Реакцията от Киев беше бърза, като началникът на кабинета на Зеленски обвини Путин в „ядрен шантаж“.

„Според мен това е още един блъф и демонстрация на слабостта на Путин. Той няма да посмее да използва ядрено оръжие, защото това ще го направи пълен изгнаник“, каза Антон Геращенко, бивш съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, в социалната мрежа X.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че предупреждението на Путин е безотговорно и неправилно навреме и че не за първи път той "дрънка с ядреното оръжие".

Андреас Умланд, анализатор в Шведския институт по международни отношения, обвини Путин, че си играе на игри на ума.

„Това е психологическа PR операция на Кремъл, без особено съдържание. Тя е предназначена да изплаши лидерите и гласоподавателите на страните, подкрепящи Украйна“, пише той.

Фабиан Хофман, докторант и експерт по отбраната в Осло, каза, че не вярва, че коментарите на Путин могат да бъдат игнорирани, но че е важно да не се реагира прекалено.

„Руската ядрена употреба не е неизбежна“, каза той на X. „Загрижеността е оправдана само когато Русия сигнализира за действителни приготовления“.

Хофман каза, че следващите стъпки биха могли да бъдат изваждането на бойни глави от хранилището и свързването им с превозни средства за тактически удар, преди да се засили подготовката за широкомащабна ядрена употреба чрез подготвяне на силози и поставяне на бомбардировачи в готовност - всичко това, което американските разузнавателни агенции ще открият.

Експертът по сигурността на Русия Марк Галеоти написа: „Разговорите са лесни и имат политическо въздействие, но доказателствата за действително желание за използване на ядрени оръжия липсват и са нещо, което можем да открием, ако някога се случи.“

Въпреки това Путин беше по-конкретен от преди относно обстоятелствата, които биха могли да предизвикат ядрена употреба. Неговият говорител каза в четвъртък, че коментарите му са предназначени като сигнал към западните страни , че ще има сериозни последствия, ако участват в атаки срещу Русия.

В същото време обявените промени не отговарят на това, за което призовават някои ястребови коментатори. Най-известният от тях, Сергей Караганов, се застъпи за ограничен ядрен удар в Европа, който би „отрезвил“ враговете на Русия и би ги накарал да приемат ядреното възпиране сериозно .

На практика промените разширяват ядрения чадър на Русия, за да обхванат съседна Беларус, близък съюзник. Те намаляват прага за ядрена употреба, като заявяват например, че това може да се случи в отговор на конвенционален удар, който представлява „критична заплаха за нашия суверенитет“.

Преди това в ядрената доктрина се говореше за заплаха за „самото съществуване на държавата“.

Путин направи изявлението в четириминутен видеоклип, в който беше видян да говори пред деветте членове на Съвета за сигурност, който се събира два пъти годишно, за да обсъжда ядреното възпиране.

Той каза, че ядрената употреба е крайна мярка и Русия винаги е подхождала отговорно към въпроса.

Министрите и шефовете на разузнаването слушаха напрегнато, като от време на време въртяха или разбъркваха листове. Един от участниците - Алексей Лихачов, ръководител на държавната ядрена корпорация "Росатом", си водеше подробни бележки.

Но истинските адресати на посланието на Путин бяха в Киев, Вашингтон и Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия