Си обяви Тайван за неприкосновена територия (обзор)

Китайският президент Си Цзинпин изнася реч в Пекин по повод 75-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.

“Никой не може да спре хода на историята”

Китайският лидер Си Цзинпин повтори обещанието си за постигане “обединение” с Тайван, като определи острова за “неприкосновена” част от страната, предаде агенция Xinhua.

“Тайван е неприкосновената територия на Китай”, увери Си и призова за “решителното противопоставяне на сепаратистки дейности, насочени към независимостта на острова”.

На тържествената среща за отбелязване на 75-ата годишнина от основаването на Китайската народна република на 30 септември Си Цзинпин подчерта и решимостта си да постигне “пълно обединение на родината”. “Това е необратима тенденция, въпрос на справедливост и общо желание на хората. Никой не може да спре хода на историята”, заяви той в речта си.

Отбелязвайки, че хората по цялия свят споделят обща съдба, китайският лидер призова за усилия за насърчаване на изграждането на общност със споделено бъдеще за човечеството.

След 75 години напрегнати усилия китайската модернизация разкри обещаващи перспективи, каза Си, като същевременно предупреди за потенциални рискове и предизвикателства по пътя напред. “Трябва да останем наясно с потенциалните опасности и да бъдем добре подготвени”, каза Си пред 3000 души, събрани в Голямата зала на народа в Пекин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия