Казахстан отказал няколко покани от БРИКС

Сградата на президентската администрация в Астана, Казахстан.

Уставът на ООН е основа на международното право и никой няма право да го нарушава, заявиха от Астана

Предвид перспективите за развитие на тази асоциация, ще се въздържим

Съветникът и прессекретар на президента на Казахстан Берик Уали обсъди позицията на страната относно възможното членство в международната асоциация БРИКС, съобщи международната новинарска агенция на Казахстан КАЗИНФОРМ, цитирана от БТА.

Уали казва, че на Казахстан са били отправяни няколко пъти предложения за присъединяване към БРИКС. Предвижда се участието на Касъм-Жомарт Токаев в конференцията на БРИКС в Казан на 23 и 24 октомври, който е поканен като гост от руския президент Владимир Путин.  

Берик Уали отбеляза позицията на Казахстан относно участието в БРИКС и посочи, че няколко държави от Общността на независимите държави (ОНД) вече са подали заявления за членство в групата.

"Казахстан наблюдава с интерес развитието на БРИКС и подкрепя призивите на лидерите на държавите основателки на организацията да положат всички усилия за изграждането на справедлив, демократичен световен ред, свободен от хегемонията на която и да е свръхсила", каза той.

От гледна точка на националните интереси на Казахстан Уали каза, че президентът е обмислил много идеи за приемането на страната в БРИКС и ги е изпратил за разглеждане на съответните ведомства.

"В същото време понастоящем и най-вероятно в бъдеще Казахстан ще се въздържи от подаване на молба за членство в БРИКС, включително като се вземе предвид многоетапният процес на разглеждане на въпроса за членството, както и други въпроси, свързани с перспективите за развитие на тази асоциация", отбеляза съветникът.

Уали отговори и на въпрос за приоритетите на казахстанската дипломация. "Президентът неведнъж се е изказвал в полза на ООН като универсална и безспорна организация, в която могат и трябва да се обсъждат всички актуални международни въпроси, включително тези, свързани с изграждането на справедлив световен ред. Според президента ООН не е лишена от недостатъци, но не съществува друга подобна организация и затова тя се нуждае от подкрепата на световната общност", заяви той.

Съветникът добави също, че Уставът на ООН трябва да остане основа на международното право и никоя държава няма право да нарушава неговите принципи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа