Турция сондира за петрол в Черно море

“Фатих” се смята и за основен инструмент за енергиен шантаж от стрна Турция срещу съседите й.

 

Операциите започват от 15 юни

Корабът “Фатих” вече е пригоден за нуждите

Турският сондажен кораб “Фатих” ще започне проучвания за наличието на петрол в Черно море на 15 юни, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, цитиран от турски медии. 

Това ще бъде първото дълбоководно проучване за “черно злато” на кораба в Черно море. В пристанището в Трабзон, където съдът се намира от 1 юни, се довършва подготовката му и се монтира отново сондажната му кула, която беше демонтирана при преминаването на кораба през Босфора. Турският енергиен министър Фатих Дьонмез съобщи, че проучванията ще започнат в морския участък “Туна - 1” край бреговете на Ерегли, област Зонгулдак. Дълбочината на сондажите ще бъде около 2 км. под морското равнище.

Корабът “Фатих” поема мисията си след завършване на операция в Средиземно море, при която корабът проведе 4 сондажа в продължение на 2 години. След като беше модернизиран, спуснатият на вода през 2011 г. в Южна Корея кораб понастоящем е сред пет кораба от шесто сондажно поколение, посочват медиите в южната ни съседка.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа