Втори човек в управляващата партия на Макрон подаде оставка

Еманюел Макрон

Човек №2 в управляващата партия на френския президент Еманюел Макрон подаде оставка, заявявайки, че движението се нуждае от "токов удар" след поредица от изборни поражения.

Здравето на партията "Република, напред" на Макрон (LREM), създадена за успешната му президентска кампания през 2017 г., предизвиква нарастваща загриженост у президента, докато той се подготвя да търси преизбиране през 2022 г.

Вторият човек на партията Пиер Персон, който ще остане член, каза пред в. „Монд“, че се оттегля от изпълнителния си пост, за да „даде нов дух на партията“.
Той заяви, че иска да предизвика "токов удар", тъй като "козметичните промени няма да бъдат достатъчни", тъй като партията все още държи на начина си на мислене, датиращ от президентската кампания през 2017 г.

Оставката на 31-годишния Персон, бивш лидер на младежкото крило на LREM, дошъл от Социалистическата партия, идва след като партията претърпя поредица от изборни обрати.

Съобщава се също така, че той има напрегнати отношения с партийния служител номер едно Станислас Герини.

Местните избори по-рано тази година бяха катастрофа за LREM, тъй като партията не успя да поеме контрола над нито едно голямо кметство.
Още лоши новини дойдоха в рамките на шест допълнителни избори за свободни места в парламента през уикенда, където никой кандидат за LREM не се е класирал на втория тур.

Персон каза в интервюто, че LREM "трябва да има своя собствена причина да съществува", а не просто "да копира и постави посланието на правителството".
Около две дузини депутати по-рано тази година отидоха от LREM в други формации, като отнеха на партията нейното мнозинство, въпреки че съставът на долната камара на Народното събрание означава, че тя все още може да приема закони.

Много анализатори очакват изборите през 2022 г. да бъдат надпревара между Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен.

Макрон през последните месеци забележително измести тона си вдясно, говорейки твърдо, особено по отношение на сигурността и срещу ислямския екстремизъм.

Преструктурирането на кабинета през юли видя представители на десницата, назначени на постовете на премиера и на министър на вътрешните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа