Тръмп номинира Ейми Кони Барет за върховен съдия

Доналд Тръмп представи номинацията си за върховен съдия Ейми Кони Барет като „жена с несравними постижения”.

Демократите против одобрението й преди президентския вот

Президентът Доналд Тръмп номинира консервативната съдийка Ейми Кони Барет за нов член на Върховния съд, предаде Би Би Си.

Ако бъде одобрена от Сената, тя ще заеме мястото на починалата преди десет дни Рут Гинзбург (87 г.) - икона на либералите и борец за равнопоставеност между половете. Тя бе втората жена - върховен съдия в историята на САЩ и заема поста в продължение на 27 години.

Тръмп представи Барет като „една от най-брилятните и надарени юристки в страната”, „жена с несравними постижения”. „Ще бъдете фантастична”, каза президентът на застаналата до него съдийка на представянето й в Розовата градина на Белия дом.

48-годишната Барет е отдадена католичка, омъжена за адвокат, с когото имат седем деца, две от които осиновени от Хаити. В миналото тя е гласувала в полза на твърдолинейната имиграционна политика на Тръмп, освен това е известна с подкрепата си за правата за притежание на оръжие. Смята се, че ще бъде и против здравната реформа, прокарана от предшественика на Тръмп - демократът Барак Обама.

Евентуалното одобрение на Барет ще натежи и в полза на консерваторите в състава на Върховния съд. Той се състои от 9 съдии с доживотен мандат, като в момента петима от тях са от консервативното крило. Те са назначени от президенти републиканци, а двама са избрани от самия Тръмп.

Назначаването на върховен съдия е едно от най-важните решения на президента и политическото му наследство. Върховните съдии участват в оформането на политиката във всички нейни области - от правилата за оръжията, през абортите до финансирането на политически кампании.

По тази причина демократите бурно разкритикуваха бързането на Тръмп с номинацията на нов върховен съдия броени седмици преди президентските избори на 3 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка