Тръмп и Байдън влязоха в сблъсък по време на първия си телевизионен дебат (ВИДЕО)

В Кливланд се проведе първият телевизионен дебат между президента на САЩ Доналд Тръмп и бившия вицепрезидент Джо Байдън. Двамата ще влзяазт в битка през ноември за поста на държавен глава на Щатите.

Съгласно протокола, приет във връзка с COVID-19, двамата кандидати за Белия дом не се ръкуваха, когато излязоха на сцената. Модератор на 90-минутния дебат бе журналистът от "Фокс нюз" Крис Уолас.

COVID-19, икономика, расова дискриминация и размирици в САЩ, правосъдие и здравеопазване. Това бяха основните теми, по които спориха Тръмп и Байдън. Първият телевизионен сблъсък между тях беше определен от повечето анализатори като един от най-хаотичните президентски дебати в съвременната история. Имаше спорове и определено високо напреженеие. 

Първата тема, по която влязоха в сблъсък двамата кандидати за президент на САЩ, бе Върховният съд. Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет на мястото на починалата миналата седмица съдийка от Върховния съд Рут Бейдър Гинсбърг. "Спечелихме изборите" през 2016 г. и "имаме право да го направим", каза Тръмп и допълни, че е избран за президент не за три, а за четири години и може да упражнява пълномощията си до края на мандата.

Кандидатът на Демократическата партия за Белия дом отвърна, че е трябвало да бъде изчакан резултатът от изборите на 3 ноември и победителят от този вот да номинира следващия съдия.

Кандидатът на Републиканската партия обвини Байдън, че иска да разруши частното здравеопазване и че е под контрола на социалистите в Демократическата партия.

Двамата кандидати за Белия дом си размениха редица обиди в първия телевизионен дебат помежду им преди президентските избори на 3 ноември. Демократът Джо Байдън нарече президента Доналд Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни". Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. "Всички знаят, че той е лъжец", каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече "клоун".

"У вас няма нищо интелигентно", каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.

Двамата кандидати за президент на САЩ влязоха в спор по трънливия въпрос за расизма и дискриминацията. Джо Байдън обвини президента Доналд Тръмп, че опитва да насади омраза на расова основа и да всее разкол в американското общество. По думите му "има системна несправедливост в тази страна".

Тръмп репликира, че има голяма подкрепа сред афроамериканците и добави, че през 90-те години, когато е бил сенатор, Байдън е прокарал закон за престъпността, който е бил в ущърб на чернокожите в САЩ.

"Вижте закона за престъпността от 1994 г., където ги нарекохте "суперхищници". Афроамериканците били "суперхищници". . . Те все още помнят това", каза Тръмп.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка