ХОТРЕК: За пътниците в Европа трябва да има тестове, а не карантина

Да не се налага карантина на пътуващите от една европейска страна в друга, а вместо това да се тестват пътниците от рисковите зони. Това предлагат от Мрежата на европейския частен сектор в туризма (NET), съобщават от Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, като част от мрежата. Припомняме, че Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) е единственият пълноправен член на ХОТРЕК за България и като такъв има достъп до изпреварваща информация относно политиките на ЕС в сектор туризъм, както и до аналази и прогнози.

NET приветства постигнатото от държавите-членки споразумение за координиране на ограниченията на свободното движение в Европа в отговор на пандемията COVID-19 чрез използване на общи данни и критерии за картографиране на рисковите области, разделени на региони. Мерките обаче не са достатъчни, за да възстановят доверието в пътуванията, се казва в съобщение на ХОТРЕК. Темата е обсъждана и по време на 81-та генерална асамблея на организацията, в която участие от българска страна взе и членът на Изпълнителното бюро на БХРА Бранимир Миланов.

От ХОТРЕК призовават спешно институциите на ЕС да преразгледат общите препоръки за пътуване в общността през следващите седмици с оглед на справяне с проблемните области. Организацията предлага да се дефинират ясни правила, при които се прилагат ограниченията, преминавайки от една цветно кодирана зона към друга. Както и да се заменят карантинните изисквания чрез тестване за пътници, идващи от рискови зони. Освен това от европейската организация настояват и да се публикува информация за новите ограничения за пътуване минимум 5 дни преди да влязат в сила, както е предложено и от Европейската комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа