Турция ще съди Франция заради карикатурата на Ердоган (обзор)

Коментарите на Макрон предизвикаха вълна от протести в Близкия Изток.

Прокуратурата в Анкара води разследване срещу изданието

Турция ще предприеме нужните съдебни и дипломатически действия в отговор на карикатурата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, публикувана от френското сатирично списание “Шарли Ебдо”, заяви дирекцията по комуникациите на турското президентство, предаде Ройтерс.

Ръководни турски представители осъдиха карикатурата, определяйки я като “отвратителен опит” за “разпространяване на културен расизъм и омраза”.

Държавните медии съобщиха по-късно, че турската прокуратура е започнала разследване спрямо редакцията на “Шарли Ебдо”.

“Нашият народ не трябва да се съмнява, че всички необходими правни и дипломатически стъпки ще бъдат направени срещу въпросната карикатура. Нашата битка срещу тези груби, злонамерени и обидни действия ще продължи докрай с разум, но и решимост”, заяви дирекцията.

Френското списание публикува на корицата на днешния си брой карикатура, на която Ердоган е изобразен по гащи и с тениска да пие алкохол и да повдига полата на жена с хиджаб, разкривайки голите є задни части. Заглавието на карикатурата гласи: “Ердоган: Насаме той е много забавен”, докато турският президент казва: “Ах, пророкът”.

Публикацията на френското сатирично издание “Шарли Ебдо” последва острата размяна на реплики между президентите на Франция и Турция Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган последните дни. Началото є бе дадено от речта на Макрон преди две седмици, в която обеща да се бори с радикалния ислям във Франция и бе последвана от повторното публикуване на смятаните на скандални карикатури на пророка Мохамед. На всичко това Ердоган отвърна че френският президент трябва да отиде на психиатър, а коментарите на Макрон предизвикаха вълна от протести срещу Франция в Близкия Изток и мюсюлманския свят въобще.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа