Мицотакис призова за единство между Гърция и Турция за справяне с последиците от мощното земетресение

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова народите на Гърция и Турция към единство в преодоляването на последиците от мощното земетресение в петък. Мицотакис каза това в събота в телевизионно обръщение към нацията, което беше излъчено от държавния телевизионен канал ERT-1, предава TACC.

Обръщението на премиера беше посветено основно на нови мерки за борба с разпространението на коронавирус в страната. Мицотакис планираше да направи обръщението в петък, но поради силното земетресение, довело до разрушение на остров Самос и в Турция, той го отложи за събота. "Вчера щях да говоря пред вас, но стана земетресение в източната част на Егейско море и мислите ми веднага се насочиха към Самос", каза Мицотакис. "Островът оцеля. Но, за съжаление, две деца загинаха там. Изказвам своите съболезнования на техните семейства и пожелавам бързо възстановяване на ранените. 

„Турция също има много жертви и огромни загуби", продължи премиерът. „Вече се свързах с президента  Ердоган, подчертавайки, че въпреки трудностите в нашите отношения, единството на нашите народи е от първостепенно значение в тези моменти. Защитата на човешкия живот надхвърля границите и разделенията. Благодаря му за положителния отговор на моето телефонно обаждане.

Премиерът заяви, че скоро ще замине за Самос, където правителствена делегация работи от петък, за да оцени щетите, причинени от земетресението. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа